Koophulp – Meel

Meel is een gemalen graankorrel. Meestal bedoelen we tarwemeel als we het hebben over gewoon meel, maar we kennen ook roggemeel, havermeel enzovoort. In Nederland kennen we het verschil tussen tarwemeel en bloem. Met bloem bedoelen we het gezeefde tarwemeel, de fijnste kwaliteit zonder zemelen of kiem. In Portugal kennen we dat verschil niet, net als in de meeste andere talen bestaat er voor meel gewoon één woord: farinha [fa-rien-ja]. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hier alle tarwemeel hetzelfde is.

In onder andere Portugal, Duitsland en Italië geven de fabrikanten naast de naam ook een type nummer mee aan het meel. Grofweg kun je zeggen hoe lager het nummer hoe fijner het meel. Wanneer je in Portugal naar een van de twee grote Duitse ketens gaat, zal je meel aantreffen met een Duits type nummer. Terwijl in de Franse en Portugese supermarkten de Portugese typenummers worden gehanteerd.

Voor tarwemeel geldt dat je het met of zonder bakpoeder kunt kopen. Sem fermento [seing fer-men-toe] is gewone bloem, com fermento [cong fer-men-toe] is zelfrijzend bakmeel. Overigens is het heel eenvoudig om zelf bakpoeder toe te voegen aan je gewone meel. Je neemt 250 gram bloem – 3 theelepels baking powder en 1 theelepel zout. Je kunt hiermee bijvoorbeeld ook zelfrijzend amandelmeel maken.

Net als in Nederland en België kennen we naast tarwemeel nog vele andere soorten. Hier een lijst met de Portugese namen voor de meest voorkomende soorten meel. Zet er in het Portugees de woorden ‘farinha de‘ voor en in het Nederlands het ‘meel’ achter

alfarroba johannesbrood
amêndoaamandel
arrozrijst
aveiahaver
centeiorogge
cevadagerst
chiachia
cocokokos
espeltaspelt
grão-de-bicokikkererwten
linhaçalijnzaad
maca peruanaperuaanse appel
mandiocacasave
milhomais
quinoaquinoa
sêmolagriesmeel
sorgosorghum
trigotarwe
trigo sarracenoboekweit
uvadruiven

In onderstaand schema vind je de verschillende tarwemeeltypen en namen bij elkaar. Het Portugese type, Duitse type, Italiaanse type en de Portugese en Nederlandse naam.

Pt – TypeD -TypeI-TypePt naamNL naamook wel:
T45T405tipo 00flor(fijne) patentbloempatisseriebloem
pizza bloem
T55T550tipo 0super finagewone tarwebloem
T65finafijn tarwemeel
T80T812tipo 1semi-integralgebuild meellemairemeel
T110T1050tipo 2semi-integralhalf volkorenmeel
T150T1700grano teranointegralvolkorenmeel

Meer KOOPHULP zien? Klik op deze link voor een volledig overzicht.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.