Ghee of Indiase boterolie

Het zuivere vet uit de roomboter noemen we boterolie. Roomboter ontdaan van zijn room en van het overtollige water. De naam Ghee [Gie – met een g als in het Engelse goal] komt oorspronkelijk uit India en wordt daar omschreven als het vloeibare goud.

Vrijwel onbeperkt houdbaar zoals zonnebloemolie, een rookpunt dat hoger ligt dan welke ander bakproduct ook en zuiver en niet spattend. Je gebruikt het om je biefstuk mee dicht te schroeien, om baklava te maken of waar je anders ook boter of olie voor zou gebruiken. De boterolie is reuk- en smaakloos. Aardappeltjes gebakken in ghee zullen dus meer als frietjes smaken dan als in boter gebakken aardappeltjes.

Duur is het wel, tenminste als je het kant en klaar wilt kopen. Het prijsverschil per kilo kan makkelijk oplopen tot tien euro. Wat precies de reden is van dit idiote prijsverschil me mij volstrekt onduidelijk. Het zelf maken van ghee mag niet eens een recept heten. Het is meer een gebruiksaanwijzing. Net zo simpel als het oplossen van een lepel honing in de thee.

In pakweg 15 minuten smelt je een pakje roomboter van 250 gram om tot 200 gram ghee.

Welke boter je gebruikt is om het even. Ik heb heel goede resultaten met de biologische roomboter van de Aldi. Wel is het natuurlijk belangrijk om roomboter te gebruiken. Je kunt van margarine nu eenmaal geen boterolie maken.

Wil je meer informatie over boter, spatten, ghee en zo meer, kijk dan naar mijn keukenheks video. Vanaf 7:07 kun je zelf zien hoe eenvoudig het maken van ghee is.

Ingrediënt:
250 gr roomboter

Bereiden: (Circa 15 minuten)
Smelt de boter op een heel zacht vuurtje. Roer af en toe het schuim door de olie zodat het ook kan neerslaan. Als de boter niet meer bruist alleen zachtjes borrelt is de ghee klaar.

Schenk de ghee af door een fijn metalen zeefje en bewaar in een glazen pot. Buiten de koelkast zeker 3 maanden houdbaar.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.