Broodje Bal

Ooit lang geleden, toen ik nog jong was kon je in een goede kroeg altijd wel iets lekkers te eten krijgen. Op de hoek van de toog stond dan een grote pot met zure bommen (grote bijna ronde augurken) en soms ook ingelegde eieren. In een beetje café kon je ook wel een tosti krijgen of zelfs een uitsmijter al dan niet met kaas eronder op een witte boterham natuurlijk. Had je het echt goed getroffen dan stond er ook een broodje bal op het leitje aan de muur. Een heerlijke gehaktbal met een beetje jus. Op een broodje, nou eigenlijk gewoon een boterham, maar de uitdrukking broodje bal is gebleven.

Ik grijp terug naar het originele recept voor een bal gehakt. Om de kosten te drukken werd er voeger soms bijna evenveel oud brood als vlees toegevoegd. Dat is niet meer van deze tijd en we zouden de bal ook niet meer zo lekker vinden. Gebruik wel broodkruim of panko en geen paneermeel van beschuiten. Het broodkruim maakt de bal smeuïger. Van oorsprong werd de bal alleen gekruid met zout, peper en nootmuskaat. Ui en zeker knoflook hoorden niet in een bal gehakt thuis. Omdat deze twee lookjes zo in ons smaakpalet zijn geïntegreerd, vinden we een gehaktbal zonder die twee ingrediënten flets en flauw smaken. Ik heb het recept dus aangepast aan de eenentwintigste eeuw. Nou ja, bijna dan… we gaan in plaats van een heel pak margarine, een half pakje boter gebruiken, maar we maken ze wel ‘snotgaar’ in de jus. Dus lekker een half uurtje op het peteroliestel.

Ingrediënten: (4 ballen)
500 gr half om half gehakt
1 sjalotje
1 teentje knoflook
75 gr broodkruim of panko + wat extra om in te rollen
3 tl zout
1½ tl zwarte peper
1 tl nootmuskaat
1 klein ei
½ pakje boter (125 gr)
1 el bloem
2 el sojasaus
200 ml water

broodjes
mosterd
mayonaise
augurkjes en/of tomaat

Bereiden: (Circa 30 minuten + 30 minuten stoven)
o Snipper het uitje en de knoflook heel fijn;
o Neem een beetje van de boter;
o Stoof hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is.

o Meng de kruiden met het broodkruim;
o Kneed dit vlot door het gehakt;
o Voeg dan het ui en knoflookmengsel toe;
o Kneed even goed door en voeg tot slot het ei toe;
o Kneed het ei door het gehakt;
o Draai met natte handen 4 mooie ballen van elk rond de 170 gram;
o Rol deze nog even door het fijne broodkruim.

o Verhit de boter in een koekenpan met dikke bodem;
o Als de boter stopt met bruisen voeg je de ballen toe;
o Laat ze rondom mooi bruin worden;
o Leg de ballen in een hoge pan waar de jus in past;
o Strooi de bloem bij de boter en roer goed;
o Voeg het water toe en roer tot de jus kookt;
o Voeg de sojasaus toe om een mooie donkere kleur te krijgen;
o Giet de jus bij de ballen;
o Laat op een heel zacht vuurtje 30 minuten garen.
o Draai de ballen regelmatig om.

o Snij het broodje open;
o Smeer de bodem in met wat mayonaise en mosterd;
o Leg de bal erop;
o Giet wat van de jus over de bal en het broodje;
o Garneer naar smaak met augurk en/of tomaat;
o Serveer warm!

Bewaar deze pin op Pinterest.

One comment

  1. Nou wij zijn jaarlijks zo’n 6 maanden in Portugal en de slagerij van Intermarché heeft uitstekende kwaliteit carne picada, oftewel gehakt. Altijd vers. Dus als rechtgeaarde hollanders maken wij regelmatig de originele hollandse gehaktballen, maar dan alleen met zout, peper en nootmuskaat. Een rauw ei in het mengsel gecombineerd met broodkruim of ander paneermiddel, maar zonder de lookjes. Resultaat: geen flauwe bal, maar een onvervalste hollandse bal. De kwaliteit en de smaak zit hem in het uitstekende gehakt dat door de desbetreffende slager is geleverd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.