Italiaans roomijs

Bolletje vanilleroomijs met twee aardbeien

De uitdaging bij het maken van roomijs zonder ijsmachine is de vorming van ijskristallen. Eindeloos blijven roeren met een vork gedurende het invriesproces is de meest geëigende methode. Een andere optie is ingrediënten kiezen die geen ijskristallen vormen zoals in dit recept dat ik ooit, een mensenleven geleden, van een Italiaanse vriend kreeg. Beslist geen mager ijsje maar echt onwaarschijnlijk ouderwets lekker, dat dan weer wel!

Ingrediënten voor circa 2 liter ijs:
½ liter slagroom
3 eieren
2 eidooiers
200 gram suiker (100 gr + 100 gr)
hele vanillepeul

Bereiding:
Schraap de merg zorgvuldig uit de vanillepeul en voeg dit met 100 gram suiker toe aan de slagroom. Je kunt in plaats van gewone kristalsuiker natuurlijk ook je eigengemaakte vanillesuiker gebruiken. Klop de slagroom dik lobbig en bewaar in de koelkast.

In een kom meng de resterende 100 gram suiker met de eieren en de dooiers. Plaats de kom au bain-marie op het vuur en klop met een elektrische handmixer tot het een gladde, dikke en schuimige substantie is. De kleur is nu romig wit.

Neem de kom van de onderpan en plaats hem in een bak met ijskoud water. Blijf kloppen tot de substantie is afgekoeld.

Voeg deze pap nu bij de slagroom en spatel ze goed dooreen.

Je kunt deze basis nu als vanille-ijs invriezen, maar natuurlijk kun je er ook een smaakje aan toevoegen. Bedenk wel dat wanneer je iets toevoegt dat wel water bevat er ook ijskristallen zullen ontstaan. Oploskoffie en cacao dus oplossen in een beetje warme slagroom bijvoorbeeld. Om dezelfde reden ook geen fruit behalve wellicht de banaan.

Wil je van het ijs een ijstaartje maken, vet dan de vorm in met een beetje olie zodat hij straks makkelijk loslaat uit de vorm zonder al te veel te hoeven smelten.

Invriezen duurt, afhankelijk van je vriezer natuurlijk, een uur of 6 tot 8.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.