Pytt i panna

Schaal met gebakken aardappelblokjes, stukjes vlees en ui met erop een spiegelei. Ernaast een schaaltje zoetzure bietjes.

Dit populaire gerecht uit Scandinavië is een typische ‘restjesmaaltijd’ Letterlijk betekent het in het Zweeds “alles in de pan”. Traditioneel gebruikte de Scandinavische huisvrouw de restjes vlees en aardappelen van de afgelopen week om die om te toveren in een smakelijke en voedzame maaltijd. Tegenwoordig is de eenpansmaaltijd ook zo uit de diepvries verkrijgbaar. Wij maken hem lekker zelf en serveren hem traditioneel met zoetzure bietjes. Het lekkerst wordt de pytt als je hem maakt met verschillende soorten vlees, bijvoorbeeld wat varkensvlees, een worstje, wat ham en stukjes kip, ideaal dus na een barbecue of gourmet avond.

Ingrediënten:
300 gram aardappelen geschild en gekookt
400 gram gaar vlees
50 gram boter of olie
1 ui
2 eieren (optioneel)
zoetzure rode bietjes

Voorbereiding:
Wanneer je geen restjes hebt om te verwerken zal je die eerst moeten te maken. Schil en kook de aardappelen. Laat ze goed afkoelen.
Bak het vlees tot het gaar is. Verdeel het in blokjes, stukjes of plakjes en laat het afkoelen.

Bereiding: (ongeveer 15 tot 20 minuten)
Snij de gekookte aardappelen in kleine blokjes van circa 1 cm. Snipper de ui.

In een grote wok, koekenpan of hapjespan bak je de aardappelblokjes met een deel van de boter tot ze goudbruin zijn. Doe ze in een ovenschaal en hou ze even apart.

Smelt wat nieuwe boter in de pan en bak de uien tot ze beginnen te bruinen. Voeg pas dan het vlees toe en bak het samen goed door. Voeg nu ook weer de gebakken aardappeltjes toe en schep alles voorzichtig om.

In een aparte koekenpan bak je nu twee spiegeleieren.

Zorg ervoor dat het eigeel nog vloeibaar is als je ze bovenop de schotel legt. Onmisbaar bij dit traditionele gerecht zijn de zoetzure rode bietjes die er in een apart schaaltje bij serveert.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.