Mokka-Brownies met dadels en pecannoten

Donkere chocolade,dadels, cacao en pecannoten vormen de basis van deze heerlijke Brownies

Chocoladeliefhebbers opgelet. Hier volgt een verslavend lekker recept voor deze overbekende Amerikaanse zoete snack. Ik heb een brownie graag ‘fudgy’, het is tenslotte geen chocoladecake. Het geheim om ze meer toffee-achtig te maken zit hem in de verhouding boter en meel. Dus hoe meer boter, hoe zachter je brownie. Nu komen de vetkussentjes ook zonder extra toevoeging van boter wel aan de heupjes dus heb ik geprobeerd een deel van de boter te vervangen door dadelpasta. Wellicht geen enorme verbetering maar toch bijna 600 Kcal minder en het resultaat is een heerlijke smeuïge brownie.

Ingrediënten:
100 gr ongezouten boter
150 gr bruine basterdsuiker
75 gr bloem
125 gr heel pure chocolade (70% cacao)
25 gr cacaopoeder
2 el oploskoffie
2 middelgrote eieren
150 gr pecannoten
100 gr ontpitte dadels
2 el vloeibare honing
snufje zout

Bereiding:
Hak de dadels met een koksmes tot er een soort dikke pasta ontstaat. Voeg de honing toe en roer deze krachtig door de pasta tot een soort dikke gladde massa ontstaat.

Hak de pekannoten grof. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een lage ovenschaal (die van mij is circa 18 x 23 cm) met bakpapier en laat twee zijkanten overhangen.

Smelt de boter met de pure chocolade au bain-marie tot ze goed warm en vloeibaar is. Haal de kom van het vuur en klop er de suiker door. Door de temperatuur zal deze makkelijk oplossen. Klop ook de dadelpasta door de warme chocolade.

Klop een voor een de eieren door het chocolademengsel. Zorg ervoor dat je pas verder gaat als het een gladde, homogene massa is. Roer nu ook de cacaopoeder, de oploskoffie en het zout door het beslag.

Zeef de bloem boven het beslag en vouw dit door het chocolademengsel. Niet meer kloppen met een garde dus, maar rustig omscheppen met een spatel of grote lepel. Roer tot slot de pecannoten door het beslag.

Giet het beslag in de ovenschaal en bak de brownies gaar in ongeveer 30 minuten gaar. Goed laten afkoelen voor je de koek uit de ovenschaal tilt met het overhangende bakpapier. Snij de brownie in lekker blokjes en genieten maar!

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.