Een hele goedemorgen! – Drinkontbijt

Een notebook, agenda en sleutels naast een glas drinkontbijt om de dag te beginnen.

Iedereen weet dat een goed ontbijt belangrijk is voor de start van de dag. Maar hoe vroeger je het huis uit moet, hoe minder tijd er overblijft voor dit goede voornemen. Nu heb ik meestal de tijd aan mezelf, maar soms moet ook ik vroeg de deur uit. Vroeger haalde ik voor die gelegenheden een pakje drinkontbijt in huis. Tegenwoordig maak ik het zelf, soms de dag van tevoren dat ligt eraan hoe vroeg ik weg moet.

Een drinkontbijt, de naam zegt het al, moet je wat mij betreft kunnen drinken. Dat betekent dus geen noten, havermoutvlokken, stukken en brokken. Wat voor mij belangrijk is, is dat het de volgende ingrediënten bevat: vers fruit, yoghurt, (langzame) koolhydraten en vezels. Dan heb ik namelijk alles wat het lichaam nodig heeft voor een frisse start.

Fruit en Yoghurt
Wanneer je gewone yoghurt uit een pak gebruikt is de consistentie al redelijk vloeibaar. Hier gebruik ik echter Griekse Yoghurt die veel dikker is, maar ook smakelijker. Ik neem dus als eerste fruitje veelal iets met veel vocht, een sinaasappel bijvoorbeeld of witte druiven zonder pit of ananas. Daarnaast maak ik graag jam met minder suiker. Hier heb ik een plank vol van, maar ik kies het eigenlijk nooit als broodbeleg. Prima gelegenheid om het in mijn drinkontbijt te verwerken dus.

Koolhydraten en vezels
In het fruit en de jam zitten al suikers natuurlijk. Dit zijn zogenaamde snelle koolhydraten die maken dat je direct op gang kunt komen, maar ze zijn ook snel weer opgebrand. Prettig is als je in je ontbijtje ook wat langzame koolhydraten kunt stoppen. Hiervoor gebruik ik graag haverzemelen. De haverzemel is het buitenste, eetbare laagje rondom de haverkorrel. Dit is echt superfood! Laag in calorieën maar rijk aan eiwitten, mineralen en een megabron aan vezels. Ik roer de haverzemelen pas op het laatst door mijn drinkontbijt omdat ik ze minder lekker vind als ze een nacht hebben staan weken.

Ingrediënten:
200 ml yoghurt
2 el haverzemelen
1 sinaasappel of ander fruit
2 el jam naar keuze met minder suiker of een andere vrucht

Bereiden:
Pers je sinaasappel en doe het sap samen met het vruchtvlees in de blender.
Voeg de jam of de andere vrucht toe.
Voeg 200 ml yoghurt toe.
Zet de blender aan en mix het geheel tot een egaal geheel. Tot hier kun je het de vorige avond klaarmaken. Zet de blenderkom in de koelkast tot de volgende morgen.
Voeg dan de haverzemelen toe en mix nog even kort.
Schenk in een glas en klaar!

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.