Arroz de Amêijoas – risotto met venusschelpen

Diep bord met tomaten-risotto en venusschelpen gegarneerd met korianderblad.

Venusschelpen of vongole in het Italiaans, zijn super populair in allerlei heerlijke pastagerechten. Eigenlijk is het een grote familie van allemaal soortgelijke schelpen, met of zonder donker bandje, met of zonder ruitpatroon, meer of minder wit. Allemaal verschillende leden van dezelfde familie en met min of meer dezelfde smaak. Neem gewoon een schelpje dat bij jouw verkrijgbaar is en probeer ook eens deze Portugese variatie uit. Geen spaghetti maar met de Portugese variant van risotto: Arroz Carolino.

Ingrediënten:
750 gr venusschelpen
1 el olijfolie
1 flinke teen knoflook
1 kleine ui
1 blad laurier
1 rode paprika
1 blik gepelde tomaten
1 el crème de marisco of kreeftensoeppoeder.
100 gr risotto rijst of arroz Carolino
50 ml droge witte wijn
150 ml water
handje vers korianderblad

Bereiden: (Circa 30 minuten)
Wanneer je verse venusschelpen gebruikt, leg deze dan minstens 2 uur in schoon zout water zodat ze het zand uit kunnen spugen. Verwijder schelpen die zich niet meer sluiten als je erop tikt. Gebruik je diepvries schelpen dan hoeft dit allemaal niet en kun je ze diepgevroren gebruiken.

Leg ongeveer 500 gr venusschelpen met een scheutje water in een koekenpan met deksel en kook ze op hoog vuur tot ze opengaan. Bewaar de melkachtige bouillon die eruit komt. Haal het vlees uit de schelpjes en zet vlees en bouillon weg tot later.

Snij de ui en knoflook fijn. Snij de paprika in blokjes.

Giet in een pan met dikke bodem wat olijfolie en smoor daarin de ui met de knoflook en het laurierblaadje tot de ui mooi glazig is. Voeg de blokjes paprika toe en bak deze nog een minuut of 5 tot ze wat zacht geworden zijn. Voeg nu de (fijngeknepen) tomaten uit blik toe en laat dit nog zeker een minuut of 10 gaar en zacht worden.

Voeg de rijst toe en bak deze oven een paar minuten mee. Blus af met de wijn, het sap van de tomaten en het water en voeg de lepel soeppoeder toe. Roer goed door en laat dit op een zacht vuurtje onder af en toe roeren gedurende 12 minuten koken.

Nu mogen de resterende ongekookte venusschelpen erbij. Nog even flink opkoken zodat de schelpen zich mooi openen. Voeg tot slot het gekookte schelpenvlees en de bouillon toe. Roer goed door en garneer met de koriander. Onmiddellijk serveren omdat de rijst anders alle jus absorbeert.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.