Filet Americain

Twee toastjes met filet americain en uitjes

Dit in Nederland zo populaire broodbeleg heet in België (americain) préparé. Dat gezegd hebbende kunnen we verder met het recept. We hebben het dan tenminste over hetzelfde gekruide smeuïge bakje smeerbaar vlees dat zo heerlijk is dat je het meteen allemaal op wilt eten. Maar goed ook, want het wordt gemaakt van rauw vlees en is dus zeer beperkt houdbaar.
Eigenlijk is het maken van filet americain heel makkelijk. Je hebt er wel een staafmixer of keukenmachine met messen voor nodig want het vlees moet heel fijn gemalen worden. Het geheim zit hem in de juiste kruidenmix. Mager is filet niet echt, er zit relatief veel mayonaise en ketchup in, maar lekker is het wel van tijd tot tijd!

Kruidenmix voor filet americain
Klik hier voor het recept van de kruidenmix.

Ingrediënten: (per 100 gr biefstuk)
100 gr biefstuk of biefstuk tartaar
2 el mayonaise
1 el (hot)ketchup
2 tl kruidenmix voor filet americain
1 tl curry-ketchup
1 tl Worcestershire saus
½ tl tabasco
½ tl Dijon of grove mosterd
snufje zout

Bereiden:
Snij de biefstuk met een scherp mes in heel kleine blokjes. Vries het vlees gedurende ongeveer een uurtje zodat je het beter fijn kunt hakken. Doe het vlees in de hakmolen van je staafmixer of in een mengbeker.
Voeg de overige ingrediënten toe en laat de molen even pulserend op vol vermogen draaien tot de biefstuk goed is gemengd en heel fijn is.

Proef je filet en voeg naar eigen smaak meer kruiden, zout, ketchup of curry-ketchup toe. Als je filet te droog is kun je ook nog wat mayonaise toevoegen.

Als je dat lekker vindt kun je natuurlijk ook variëren door wat pesto toe te voegen of extra peper uit de molen. Ook lekker is wat knoflook aan het mengsel toe te voegen.
Met Dijon mosterd wordt de filet wat scherper dan met grove mosterd. Hou je niet van pittig laat dan zeker de extra tabasco weg.

Lekker op een toastje of een broodje met wat gehakte uitjes of augurkjes.

Bewaar deze pin op Pinterest.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.