Bloemkoolrijst

Schaaltje imitatie rijst gemaakt van bloemkool. Er bovenop twee eetstokjes.

Ja, toegegeven, dat klinkt een beetje raar. Rijst is immers een graan en heeft absoluut NIETS met bloemkool te maken. Helaas bevat rijst te veel koolhydraten om in een koolhydraatbeperkt dieet te passen. Het grappige van deze ‘nep-rijst’ is dat hij net als rijst heel neutraal van smaak is, ongeveer hetzelfde uiterlijk heeft en bovenal hetzelfde ‘mondgevoel’. Al met al mogen we zeggen dat deze bereiding van bloemkool een prima vervanger is voor rijst, als je dat om welke reden dan ook niet wilt eten.

Ingrediënten:
200 gr bloemkoolroosjes

Bereiden: ( circa 10 minuten, waarvan 5 minuten in de magnetron)
Om te beginnen met je een soort ‘rijstkorrels’ van de rijst maken. Dit lukt het best in een keukenmachine met messen of de hakmolen van een staafmixer. Het schijnt ook te lukken in een blender of zelfs met de staafmixer in en mixerkom, maar die heb ik nog nooit geprobeerd. Snij de rauwe bloemkool in stukken zodat ze goed in je mixerbak passen. Maal niet te lang en controleer na zo’n 10 korte pulsen hoe fijn je bloemkool is. Het mag geen pap worden, maar moet een fijne structuur hebben.
Heb je geen keukenmachine of staafmixer hakmolen dan kun je een stuk bloemkool ook raspen op een handrasp.

Doe de bloemkool met 2 eetlepels water in een afgesloten magnetronbestendige kom. Ik gaar de bloemkool 2 maal 2 minuten op vol vermogen (700W). Tussendoor even doorroeren.

Heb je geen magnetron dan kun je de bloemkoolrijst ook in een heel klein beetje olie wokken. Het krijgt dan niet meer de heel neutrale smaak, maar smaakt licht gebakken.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.