Brood zonder kneden uit de braadpan

Knapperig bruin brood gebakken in een braadpan in de oven, zonder gekneed te zijn.

Nou, die titel is wel een mondvol. Ik noem dit broodje mijn ‘kolonistenbroodje’. Gebaseerd op de, wellicht wat geromantiseerde, voorstelling die ik heb van het gebruik van de braadpan – de ‘Dutch oven’- door de Nederlandse kolonisten in het Amerika van de negentiende eeuw. De gein van dit brood zit hem in het feit dat je met heel weinig gist en een rijs-tijd van tussen de 12 en 24 uur het kneden over kunt slaan. In de praktijk betekent dit dat je de avond van tevoren het deeg maakt. Gedurende de nacht rust het deeg en de volgende morgen kun je het brood maken en is het warm en precies op tijd klaar voor de brunch. Als bakvorm gebruik ik mijn gietijzeren braadpan, weliswaar niet zo’n mooie zwarte heksenpan, maar ook in de moderne variant werkt het prima. Doordat de deksel op de pan zit blijft het vocht uit het brood in je mini oventje en geeft een super knapperige korst. Echt een verwenbroodje voor je zondagmorgen. Let er overigens wel op of je geen kunststof knop op je pan hebt. Dat had ik dus wel en die is door de warmte in de oven gebarsten. Ik ga nu op zoek naar een roestvrijstalen knop.

Ingrediënten:
200 gr volkorenmeel *
200 gr tarwemeel
320 ml water
5 gr verse gist
5 gr zout
* Je kunt ook alleen 400 gr tarwemeel gebruiken, je krijgt dan witbrood.

Bereiden:
Rijzen: 1e rijs: 12 tot 24 uur – 2e rijs: 30 minuten
Bakken: 45 minuten

Meng alle ingrediënten in een kom die groot genoeg is om de hoeveelheid te laten verdubbelen. Roer alles goed door elkaar met een houten lepel of gewoon met je hand. Als alles goed is gemengd dek je de kom af met plasticfolie of een douchemuts en zet de kom gedurende de nacht weg bij kamertemperatuur.

Bestrooi de volgende dag je werkblad met wat bloem. Neem de deegbal uit de kom, je ziet dat het nu een mooi samenhangend gerezen deeg is geworden. Rol het deeg door de bloem op je werkblad zodat het niet meer zo plakt en vouw het een aantal malen dubbel. Hierdoor breng je het deeg wat op spanning en vouw je er de overtollige lucht uit. Doe dit een keer of 8 in beide richtingen (dus strekken dubbelvouwen, kwartslag draaien, strekken en dubbelvouwen).

Neem nu een kom ongeveer ter grootte van je braadpan en leg hierin een vel bakpapier. Leg de bol deeg met de naad naar beneden in de kom. Douchemuts erover en nogmaals een half uurtje laten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven met daarin de lege braadpan tot 230 °C. Mijn braadpan had hier geen moeite mee, maar om de een of andere vreemde reden werd mijn gietijzeren pan voorzien van een niet geheel hittebestendige knop. Die vertoond nu wat barstjes en die ga ik vervangen door een roestvrijstalen exemplaar.

Als de oven op temperatuur is neem je voorzichtig de pan uit de oven en tilt hierin het bakpapier met daarin de bal deeg. Zet de deksel op de pan en zet de pan terug in de oven. Bak het brood 30 minuten. Haal dan het deksel van de pan en laat het brood nog 15 minuten zonder deksel bakken.
Laat het brood daarna afkoelen op een rooster. Het resultaat is overheerlijk knapperig en lust voor het oog.

Bewaar deze Pin op Pinterest.

4 comments

    • Ooh dat is vervelend. Ik hoop dat je het toch nog een beetje los hebt kunnen krijgen. Wellicht was het deeg iets te vochtig. Volgende keer even wat bloem over het papier of je deegbal even door de bloem rollen. Hopelijk voorkom je zo het probleem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.