Kletskoppen met een oosters tintje

3 prachtige halfronde kletskoppen.

Kletskoppen zijn flinterdunne krokante zoete koekjes. Heerlijk bij de thee, maar ook prima te combineren in een dessert met roomijs.Waar die naam vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Sommigen zeggen dat het iets te maken heeft met de pets van de lepel op het bolletje deeg, anderen denken dat het iets te maken heeft met het gladde harde oppervlak. Hoe dan ook de basisingrediënten van de Hollandse kletskop zijn boter, suiker, bloem en amandelen met een lepeltje water of melk. Voor deze versie heb ik gekozen voor een mix van pistache en amandelen en oranjebloesemwater.

Ingrediënten:
60 gram ongezouten boter
60 gram bloem
150 gram lichtbruine basterdsuiker
2 el oranjebloesemwater (of gewoon water met enkele druppels oranjebloesem essence)
25 gram rauwe pistachenoten
35 gram amandelen

Bereiden: (30 minuten waarvan circa 6 minuten in de oven)
Rooster de amandelen en de pistache in een droge koekenpan tot de amandelen goudbruin zijn. Zorg ervoor dat de noten niet aanbranden en hou dus het vuur laag en schep voortdurend om. Maal de nog warme noten in de keukenmachine ergens tussen grof en fijn.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed je bakplaat met keukenpapier.

Smelt de boter in een pannetje en los hierin de suiker op. Roer het goed door en voeg ook het oranjebloesemwater toe.
Zeef de bloem boven het botermengsel en roer goed door om klontjes te voorkomen. Roer tot slot de noten door het mengsel. Laat het mengsel even wat afkoelen.

Draai nu enkele balletjes ter grootte van een soepballetje of stuiter. Leg niet meer dan 8 of 9 van deze balletjes ruim uit elkaar op je bakplaat. Druk ze met een natte lepel plat tot ongeveer het formaat van een 2 euro muntstuk.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak in ongeveer 6 minuten gaar. Hou ze goed in de gaten, ze mogen niet verbranden. Haal je bakplaat uit de oven en schuif het bakpapier op het koude aanrechtblad. Na ongeveer 10 seconden kun je de kletskoppen van het papier afhalen en op een deegroller laten afkoelen, ze krijgen dan een mooie ronde vorm. Natuurlijk kun je ze ook gewoon plat laten afkoelen, je kunt ze dan gebruiken als ‘sandwich’ met een bolletje ijs ertussenin.

Herhaal dit proces van afbakken tot al je deeg op is. Heerlijk koekje bij de koffie, maar ook als onderdeel van een dessert.

Bewaar deze pin op Pinterest.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.