Groentebouillon

Een ovenslee vol verse groenten die de basis gaan vormen voor de lekkerste groentebouillon.

Naast runderfond en gevogeltefond heb ik ook altijd een paar potten groentebouillon in mijn voorraadkast staan. Het is helemaal niet moeilijk om te maken en een goed getrokken bouillon is de basis voor vele soepen en sauzen. Als je vriezer groot genoeg is, doe ik je een handige tip aan de hand. Bewaar de schillen van uien, knoflook, het afsnijsel van groente, schillen van wortels, bloemkoolbladeren enzovoort enzovoort in een afsluitbare plastic zak. Met behulp van dit ‘groenteafval’ kun je gratis een lekkere bouillon trekken. Helaas heb ik maar drie vriesladen, dus koop ik mijn groente voor de soep vers van de markt en gebruik ik daarnaast de restjes groente die echt vandaag op moeten. Ik bak mijn groenten voor in de oven omdat dit de uiteindelijke smaak van de bouillon ten goede komt.

Ingrediënten:
3 uien
hele bol knoflook
1 prei
4 stengels bleekselderij
1 grote paprika
4 wortelen
restje bloemkool + stronk
1 meiknol
restje kool
********
bosje peterselie met stelen
5 gr (handje) gedroogd eekhoorntjesbrood
2 ons champignons
2 el herbes de Provence
10 peperkorrels
2 dessertlepels selderijzout
2 blaadjes laurier

Bereiden: (5 minuten snijden, 30 minuten grillen, 30 minuten trekken in de snelkookpan of 1½ uur in een gewone pan)
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snij de uien door de helft, schil ze niet. Breek de bol knoflook open en druk de tenen, met schil en al, plat met een keukenmes. Spoel de prei, bleekselderij, wortel en andere groenten schoon en snij in grote stukken. Doe alle grove ingrediënten (boven de sterretjes lijn) in een bakblik. Sprenkel er een paar eetlepels olijfolie over en plaats in het midden van de oven voor 30 minuten.

Vul een 6 liter snelkookpan met de groenten uit de oven en de overige ingrediënten. Vul dit aan met ongeveer 2 liter water tot de groenten net onderstaan. Breng de soep aan de kook en onder druk (heel zachtjes sissen) trek je de bouillon in ongeveer 30 minuten. Gebruik je een gewone pan, zet deze dan voor 90 minuten op een heel laag pitje.

Laat de pan wat afkoelen tot lauw. Giet de bouillon door een vergiet in een grote kom. Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de groenten. De groenten gooi ik weg daarna. Je kunt de bouillon invriezen in ijsblokjes of bewaren in potten. Kook daarvoor de bouillon goed door en giet het in de nog warme gesteriliseerde potten. Draai de deksel erop en laat ze rustig ondersteboven afkoelen.

Bewaar deze pin op Pinterest.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.