Koolhydraatarm gehaktbrood met verborgen eieren

Op een schaaltje een gehaktbrood (meat loaf) ingepakt in rauwe ham en met hardgekookte eieren.

Een variatie op de bal gehakt is dit ‘meat loaf’, gehakt in een broodvorm uit de oven. Je kunt het gehakt aanmaken met kruiden, ei en paneermeel, maar in het recept worden zowel tarwe- als haverzemelen gebruikt in plaats van paneermeel. Zemelen zijn de huidjes van het graan. Ze bevatten veel vezels en eiwitten, maar weinig opneembaar zetmeel. Hierdoor is dit gehaktbrood toegestaan in koolhydraat beperkende diëten. Een gehaktbrood kan warm gegeten worden bij de maaltijd of koud als lunch of tussendoortje. Voor wie niet koolhydraatbeperkt eet, is gehaktbrood dun gesneden als broodbeleg met een lik mosterd ook erg lekker.

Ingrediënten:
500 gr mager rundergehakt
4 eieren
½ ui
2 tenen knoflook
1 dessertlepel grove mosterd
1 dessertlepel sambal
1 el gehaktkruiden
1 el groentebouillonpoeder
1 el haverzemelen
1 el tarwezemelen
150 gr rauwe ham

(siliconen) bakblik van 20 cm met een inhoud van 800 ml

Bereiden: (20 minuten voorbereiding en 1 uur oventijd)
Kook 3 eieren. Zet ze op in een pannetje koud water. Breng het water aan de kook. Zet het vuur uit en laat ze 10 minuten in het hete water garen. Je hebt nu een perfect hardgekookt eitje zonder verkleurd eigeel.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Hak de ui en de knoflook zeer fijn of rasp ze op een fijne rasp. Het moet een soort papje worden. Klop in een kom het laatste ei los en voeg hierbij de mosterd, sambal, gehaktkruiden, groentebouillonpoeder, ui/knoflook papje en het gehakt. Kneed het goed dooreen tot het een homogene massa is. Voeg nu de zemelen toe en kneed ook deze goed door het gehakt.

Bekleed de bakvorm met de plakjes rauwe ham. Zorg dat aan de bovenrand de plakjes wat overhangen zodat je het straks goed kan inpakken (zie afbeelding). Leg ongeveer de helft van het aangemaakte gehakt in de vorm. Druk met de hardgekookte, nog ongepelde, eieren 3 kuiltjes in het gehakt. Pel nu de eieren en leg ze in de voorgevormde kuiltjes. Bekleed ze met de rest van het gehakt. Leg nog 1 plak ham op de bovenkant en vouw de overhangende plakjes dicht zodat je een mooi strak pakketje hebt.

Bak het vleesbroodje gaar in ongeveer 1 uur. Schenk het vrijgekomen vocht af. Laat het even afkoelen voor je het uit de vorm haalt. Serveer warm of koud met knoflooksaus of mosterd.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.