Lichtbruine zachte bolletjes (kadetjes)

Een mandje met 12 ovenverse zachte lichtbruine broodjes met meel bestoven.

Ik heb ze gisteren gebakken, alle twaalf, zodat ik nu een voorraadje in de vriezer heb voor als ik een keer geen zin heb in bakken, maar wel zin heb in versgebakken zachte broodjes ook wel kadetjes of melkbroodjes geheten. Ik heb ervoor gekozen om er een klein beetje volkorenmeel in te gebruiken, zodat ze niet zo kraakwit zijn vanbinnen, maar net dat lekkere lichtbruin. Natuurlijk kun je er zelf voor kiezen om alleen wit meel te gebruiken. De volgende keer ga ik deze ook eens maken met maanzaad of sesamzaad op hun bolletje.

Ingrediënten: (12 stuks)
400 gr tarwebloem (typo 65)
100 gr volkorenmeel (typo 150)
60 gr boter op kamertemperatuur
7 gr zout
25 gr verse gist
1 tl suiker
350 lauwwarme melk *

1 el zonnebloemolie voor het invetten van je werkblad en de kom

* Gebruik je in verhouding meer volkorenmeel dan zul je ook wat meer melk moeten gebruiken. Doe dit op gevoel, als het deeg heel erg droog wordt voeg je nog een scheutje melk toe. Bij alleen volkorenmeel zit je toch al snel op 375 ml melk.

Bereiden:
Kneden: 15 minuten (standmixer met deeghaak) of 25 minuten (handmatig)
Rijzen: 1 uur en 45 minuten
Bakken: 20 minuten

We gaan eerst de gist activeren. Ik ben een voorstander van het verwennen van de gist, het komt de smaak van het brood ten goede vind ik.
Los de suiker, een halve eetlepel van de tarwebloem op in ½ dl van de lauwwarme melk. Verkruimel hierin de gist en los het goed op. Zet dit gistprutje een kwartiertje weg op een warm plekje. Het wordt een dik romig papje.

Doe de bloem en het meel in de mengkom van je standmixer. Maak in het midden een kuiltje voor je gistpapje. Zet de mixer op de eerste stand en roer de gist rustig door het meel. Voeg rustig de melk toe. Hierna kun je ook de zachte boter in stukjes en het zout toevoegen. Zet de mixer op stand 2 en laat dit 15 minuten kneden.

Vet ondertussen je kom en het werkblad in met wat zonnebloemolie. Doe ook wat olie aan je handen en neem het deeg uit de kom. Het is wat plakkering, maar als je het rondom even bestrijkt met de olie van je werkblad wordt het een mooi gladde soepele bal. Leg deze bal in de kom en dek deze af met plasticfolie of een douchemuts.

Eerste rijs: Zet de kom in je oven en plaats hierbij een metalen schaaltje (of cakeblik) met kokend water. De oven hoeft niet aan! De beste temperatuur om brood te laten rijzen is tussen de 26 en 30 °C en met een bakje kokend water bereikt de oven deze temperatuur. Het maakt de oven bovendien lekker vochtig. Laat het deeg 1 uur rijzen. Het zal in hoeveelheid verdubbelen.

Ik hou ervan om na de eerste rijs mijn werkblad met wat bloem te bestuiven. Neem de deegbal uit de kom en sla er met een paar forse meppen de meeste lucht uit. Draai de bal om en om op je werkblad zodat hij zacht en glad wordt van de bloem. Verdeel de bal in 12 ongeveer gelijke stukken. Vorm van deze brokken deeg mooie balletjes en laat ze even een minuut of 10 op adem komen. Ze hebben net een pak slaag gehad en moeten even bijkomen.

Bekleed ondertussen 2 bakplaten met wat bakpapier. Ik wil de bolletjes tijdens de tweede rijs bedekken met plastic. Ik gebruik hiervoor de zakjes die ik bij de groentekraam krijg. Ik scheur ze aan één lange kant en de korte kant open en dan passen ze precies over mijn bakblik.

We gaan de bolletjes nu op spanning brengen. Hoe beter je dit doet, hoe mooier de bolletjes in vorm blijven. Duw je bolletje deeg plat op je werkblad en vouw de zijden naar binnen en over elkaar. Maak een soort naveltje aan de onderzijde van je bolletje en trek de bovenkant van het broodje een beetje strak. Als je wilt kun je nu de gladde bovenzijde van je broodje even in een bakje sesam- of maanzaadjes drukken. Leg 6 bolletjes op elk bakblik ongeveer een centimeter of 5 uit elkaar. Bedek ze met het plastic vel en zet ze weg bij kamertemperatuur.

De tweede rijs duurt 45 minuten. Nadat 15 minuten verstreken zijn ga je de oven voorverwarmen tot 200 °C. Je kunt het metalen schaaltje met water gewoon laten staan. Zet na het voorverwarmen de hete lucht functionaliteit UIT als je die had gebruikt om voor te verwarmen. We gebruiken boven- en onderwarmte.

Vlak voordat je het eerste van de twee bakblikken in de oven schuift kun je de bovenzijde van de bolletjes even besproeien met water uit de plantenspuit en er licht wat bloem over zeven, dat geeft wel een mooi effect. Je kunt er ook voor kiezen om dat niet te doen natuurlijk en zeker niet als je er al zaadjes op hebt gedaan.

Schuif het bakblik in het midden van de oven en bak de broodjes af in ongeveer 20 minuten. Laat de broodjes afkoelen op een rooster en bak het tweede bakblik af.

Bewaar deze pin op Pinterest.

3 comments

  1. Ziet er heerlijk uit! Ik heb zelf op de planning staan om vaker brood te gaan bakken dit jaar. Het ruikt lekker en het is zo’n mooi proces!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.