Ovenschotel Prei & Witte Bonen

Bord met witte bonen in tomatensaus en prei schotel. Samen met gehakt een heerlijk maaltje.

Als je een ‘bonen-meisje’ bent zoals ik, dan is dit het ultieme schoteltje comfort food! Ik ben mijn hele leven al dol geweest op die blikjes baked beans. Jawel, net als de Britten, op een warme geroosterde boterham voor het ontbijt of zo bij het avondeten. De gesmoorde prei geeft er een extra dimensie aan. Je kunt vlees toevoegen aan dit schoteltje, bijvoorbeeld een overgebleven gehaktbal of een paar sneetjes van je gehaktbrood. Maar het is ook heel lekker met een saucijs of een blinde vink. In plaats van aardappelen heb ik gekozen voor een knapperig korstje van geroosterd (bruin) brood uit de oven. Kortom een makkelijk schoteltje dat ook zeker de kinderen zal verleiden.

Ingrediënten:
1 prei
1 half blik witte bonen in tomatensaus (baked beans)
2 bruine boterhammen
20 gr boter
1 tl mosterd
handje fijn geraspte kaas (bijvoorbeeld Parmezaan)
1 dessertlepel olijfolie
restje gaar vlees, gehakt of hardgekookte eieren

Bereiden: (40 minuten, waarvan 20 minuten in de oven)
Verwarm de oven op 180 °C.

Spoel het zand uit de prei. Snij hem in ringetjes van ongeveer 2 cm. Smelt de boter in een pannetje en stoof hierin prei met aanhangend water in ongeveer 5 minuten gaar. Als de prei gaar is roer je er de mosterd door en ook schep je voorzichtig de bonen door de prei.

Leg ondertussen de boterhammen in de warme oven en rooster ze daarin bruin in ongeveer 10 minuten. Wanneer deze klaar zijn kun je ze fijnmalen met de keukenmachine of de staafmixer. Je kunt zo ook tussen je handen verkruimelen, maar dan worden ze niet zo fijn.
Vermeng het broodkruim met de kaas en een dessertlepel olie. Het moet nog strooibaar zijn.

Leg op de bodem van een ingevette ovenschaal je gare gehakt, vlees of hardgekookte eieren. Hier bovenop komt het bonen/preimengsel. Strooi het broodkruim/kaasmengsel over de bovenkant van je ovenschotel en plaats hem voor ongeveer 20 minuten in de hete oven.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.