Gember Chocolade koekjes

Schaal met zandkoekjes gevuld met gekonfijte gember en pure chocolade.

Een volwassen koekje: zoet maar met een pittige bite en pure chocolade dat is het vandaag geworden. Ik heb aangepast zanddeeg gebruikt. Normaal gesproken wordt zanddeeg in een verhouding 3:2:1 (bloem, boter en suiker) gemaakt. Ik heb de verhouding uit mijn oude Haagse kookboek genomen waarbij iets minder bloem en iets meer suiker zit. Hier in Portugal koop ik op de markt gekonfijte gember zonder toegevoegde suiker, het is dus eigenlijk meer gedroogde gember. Het is verslavend lekker. In een combinatie met heel pure chocolade maakt het dit koekje tot een blijvertje.

Ingrediënten: (voor 20 koekjes)
150 gr bloem
100 gr boter (koud)
60 gr lichtbruine basterdsuiker
½ ei
50 gr gekonfijte gember
50 gr donkere chocolade (75% cacao of hoger)
wat kristalsuiker of rietsuiker voor de krokante topping

Bereiden: (circa 1 uur, waarvan 30 minuten rusten en 15 tot 18 minuten in de oven)
Snij de gekonfijte gember en de chocolade heel fijn.
Snij de koude boter door de bloem door snel met 2 messen in de kom met bloem en boter te snijden. Kneed het deeg vervolgens snel met de basterdsuiker en het halve ei tot een samenhangend deeg. Je kunt ook je stand mixer gebruiken met de platte menghaak. Meng de gember en de chocolade door het deeg.

Verpak het deeg in een stukje plasticfolie en leg het ongeveer 30 minuten te rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bedek een bakblik met wat bakpapier. Rol van het deeg balletjes iets kleiner dan een pingpongballetje. Zorg ervoor dat vooral de stukjes chocolade zoveel mogelijk in het koekje blijven zitten en niet aan de buitenkant.

Strooi wat kristalsuiker of rietsuiker op je werkblad. Leg een balletje op de suiker en druk dit met behulp van een glas of voetje van een wijnglas plat. Leg de plakjes op het bakpapier met de gesuikerde kant boven. De koekjes zullen niet groter worden, dus je kunt ze dicht tegen elkaar leggen, maar zonder dat ze elkaar raken.

Bak de koekjes goudbruin in ongeveer 15 tot 18 minuten.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.