Soep van waterkers – sopa de agrião sem batata

Bordje waterkerssoep gebonden met pompoen en bataat.

Petra vroeg mij of alle Portugese soep wordt gebonden met aardappel. Het antwoord is nee, gelukkig! Je kunt soep ook prima binden met andere groenten zoals pompoen, courgette, zoete aardappel of meiknol. Het resultaat past dan ook in een koolhydraatbeperkt dieet zoals dat van Petra. Als voorbeeld van zo’n soep zonder aardappel maakte ik deze waterkerssoep. Waterkers is niet zo erg populair in Nederland en dat is jammer. Deze kleine blaadjes zijn rijk aan ijzer en calcium en een bron van veel vitamines waaronder A, C, D en E. Je hoeft waterkers niet lang te koken, dus in de soep voeg je deze pas toe nadat je de overige ingrediënten hebt gepureerd. Je krijgt dan een lekkere, enigszins zoetige, gebonden soep met blaadjes erin. Ik wed dat de kinderen hem geweldig zullen vinden.

Ingrediënten:
300 gr zoete aardappel
125 gr prei
175 gr pompoen
130 gr wortel
1 ui
2 teentjes knoflook
100 gr waterkers
1 l water of groentebouillon

Bereiden: (circa 30 minuten)
Schil de zoete aardappel en de wortel en snij ze in blokjes. Was de prei en snij in ringen. Snij ook de pompoen, de ui en de knoflook en zet alle groenten op in het water of in de bouillon en laat in ongeveer 20 minuten helemaal gaar koken.

Gebruik de staafmixer om er een mooie gladde puree van te maken. Was de waterkers en voeg deze aan de groenten-crème toe. Breng op smaak met zout (en peper) en serveer direct.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.