Pittige gehaktballetjes

Bordje met rood en wit servet en een flinke portie pittige gehaktballetjes als borrelsnack.

Deze mini eenhaps-snacks stonden jarenlang in onze familie bekend onder de dubbelzinnige naam ‘De ballen van Jan‘. Mijn broertje produceerde op elk feestje enorme hoeveelheden van deze pittige hapjes, waarbij hij soms zodanig uitschoot met de sambal dat het je de tranen in de ogen deed springen, maar ze vonden altijd gretig aftrek. Ik wil jullie deze ‘party-cracker‘ dus niet onthouden.

Ingrediënten:
500 gr rundergehakt
3 tl sambal (mijn broertje maakt er 1½ el van)
½ ui
3 tenen knoflook
1 tl ketoembar (koriander)
1 tl djahé (gember)
½ tl djinten (komijn)
1 flinke tl tamarindepasta
1 el ketjap manis
zout naar smaak
(eventueel 1 el maïzena)

Zonnebloemolie om in te frituren

Bereiden: (circa 30 minuten)
Pel en snipper de ui en de knoflook heel fijn zodat het echt een vochtige pasta wordt. Meng deze pasta met de overige ingrediënten. Het mengsel is tamelijk plakkerig. Afhankelijk van de kwaliteit van het gehakt kan het nodig zijn er een klein beetje maïzena door te mengen zodat het wat meer samenhangend wordt.

Draai balletjes van het gehakt ter grootte van een ouderwetse stuiter.

Verwarm de olie in een wok of hoge koekenpan tot ongeveer 180 °C en frituur hierin de balletjes in porties van ongeveer 5 of 6 tegelijk gaar. Ze mogen gerust wat donker kleuren zonder te verbranden natuurlijk. Laat ze op een keukenpapier uitlekken en serveer ze koud met lekker romige knoflooksaus. Succes verzekerd.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.