Bloemkool-zoete aardappel stamppot met kaas

Schaaltje bloemkool-zoete aardappel stamppot met een lepel erin,

Deze keer een lekker gezond stamppotje. Vaak vind ik een stamppot van zoete aardappel ook inderdaad wat aan de zoete kant. Ik zoek dus vaak naar combinaties die het meer neutraal maken zodat het beter past bij mijn hartige smaak. Vandaag combineer ik de aardappel lekker met bloemkool, die zich ook makkelijk tot een puree laat maken. Samen met (oude of Parmezaanse) kaas combineert dit prima met een stukje gegrilde kip of biefstuk.

Ingrediënten:
250 gram zoete aardappel
250 gram bloemkool
1 flinke teen knoflook
1 el groentebouillonpoeder (of een bouillonblokje)
2 el crème fraîche
70 gr geraspte (oude of Parmezaanse) kaas
250 ml halfvolle melk
400 ml water

Bereiden: (circa 30 minuten)
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Snij een gedeelte van de bloemkool in stukken die ongeveer even groot zijn. Je kunt natuurlijk ook een zakje bloemkoolroosjes gebruiken, snij dan de aardappelen in stukjes die ongeveer even groot zijn als de roosjes.
Pel de teen knoflook en snij hem in plakken.

Doe het water, met de melk, de groentebouillonpoeder, de knoflook, de aardappelen en de bloemkool in een pan en breng dit snel aan de kook. Neem het deksel eraf zo gauw het water/melk mengsel kookt anders kookt het over. Kook onder af en toe roeren de aardappels gaar in ongeveer 10 minuten. Dit is een beetje afhankelijk van de grootte van de stukken, controleer met een vork of de aardappels zacht zijn.

Giet de aardappels en bloemkool af en bewaar wat van het kookvocht. Stamp de stamppot niet al te fijn. Roer er wat van het kookvocht door en ook de crème fraîche en de kaas.

Breng eventueel nog wat op smaak met zout en peper. Serveer direct.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.