Witlof met verse zalm

Verrassende combinatie van witlof met zalm, een zachte kaassaus en knapperig paneermeel van geroosterd brood.

Een makkelijk ovenschoteltje dat je van te voren klaar kunt maken en vlak voor het eten nog even in de oven schuift. Daar hebben we allemaal wel eens behoefte aan nietwaar? Witlof doet het natuurlijk altijd goed met ham en kaas, maar als je eens iets anders wilt, probeer het dan eens met verse zalm filet en een milde saus van roomkaas en dille. Doordat ik er zelfgemaakt grof paneermeel op leg hoef ik er ook geen aardappels of frietjes bij, de knapperige broodkruimels geven precies genoeg bite.

Ingrediënten:
2 flinke struiken witlof
200 gr zalmfilets
20 gr boter
20 gr bloem
150 ml melk
50 ml witte wijn
50 gr roomkaas
1 el groentebouillonpoeder (kan vervangen worden door selderijzout)
1 el (liefst verse) dille
1 dessertlepel kreeftensoeppoeder
2 boterhammen

Bereiden: (50 minuten waarvan 30 minuten in de oven)
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snij de verse zalm in blokjes van 2 x 2 cm. Rooster de boterhammen gedurende 10 minuten bruin en droog in de oven. Je kunt ze ook roosteren in een broodrooster, maar pas op dat je ze niet verbrandt, de broodrooster is meestal te warm. Beter is het om ze tweemaal korter te roosteren dan eenmaal te lang. Maal de boterhammen tot paneermeel met behulp van een keukenmachine of een deegroller.

Snij de struikjes witlof overlangs door de helft. Zet de struikjes witlof op met kokend water en kook ze gedurende 3 minuten voor. Laat ze goed uitlekken in een zeef.

Smelt in een pannetje met dikke bodem de boter. Roer er ineens de bloem door en roer dit goed met een garde. Laat de bloem even garen en voeg dan in delen de melk toe. Blijf steeds goed roeren met de garde om klontjes te voorkomen. Voeg ook de witte wijn toe en de roomkaas. Breng nu de saus goed op smaak met de groentebouillonpoeder, de kreeftensoeppoeder en de dille.

Leg de struikjes witlof op de bodem van een vuurvaste ovenschaal. Verdeel de blokjes zalm eroverheen. Schenk de saus over de zalm en de witlof en bedek de bovenzijde met het eigengemaakte grove paneermeel. Zet de schaal nog een minuut of 30 in de hete oven tot de zalm gaar is.

Variatie: vervang 1 zalmfilet eens door 100 gr gerookte zalm snippers!

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.