Kip in rode wijn – Coq au Vin

Bord met in wijn gestoofde kippenbout met lekkere aardappelpuree erbij. Een stukje brood voor de jus en een glaasje wijn maken het compleet.

Een klassieker uit de Franse keuken is de kip gestoofd in rode wijn. Traditiegetrouw gaan daar ook zilveruitjes, stukjes wortel en champignons bij, maar zoals de naam al doet vermoeden is de smaakmaker de rode wijn. Je hoeft hier echt geen dure fles wijn voor te gebruiken, een gewone eenvoudige wijn is prima voor dit doel geschikt. Het lekkerst wordt de kip als ze een nachtje mag marineren in de wijn. Zo kan de smaak wat in het vlees trekken en krijgt de kip een mooie donkere kleur.

Een andere belangrijke truc bij het maken van een kippenstoofpot als deze is het verschil in stooftijd tussen poot en borst. Wanneer een kip in zijn geheel wordt bereid is het borstvlees droog wanneer de poten gaar zijn. De truc is dus de borstjes pas wat later toe te voegen zodat deze maximaal een half uur garen, terwijl de poten een uur de tijd krijgen. Alle onderdelen van de kip zullen nu even mals zijn.

Ingrediënten:
1 kip van ongeveer 800 gr
½ fles wijn
100 gr bacon in blokjes
1 middelmaat ui
handje zilveruitjes
4 tenen knoflook
1 ½ winterwortel
½ bakje champignons
350 ml gevogelte fond
snufje grof zeezout
6 draaien aan de pepermolen
2 takjes tijm (of 1 el gedroogd)
2 blaadjes laurier
1 dessertlepel paprikapoeder
wat olie en reuzel (banha) om in te bakken
beetje koude bruine roux of wat maïzena om te binden (pas op met glutenvrij dieet)
handje verse peterselie

Bereiden: (circa 2 uur, waarvan 1 uur 15 minuten in de oven + een nacht marineren)
Dag van tevoren:
Knip de kip in 4 delen en kip de ruggengraat en eventueel vleugeltjes eraf. Wanneer je geen kippenfond hebt, kook dan met de ruggengraat de kippenvleugels en eventueel de nek een bouillon.
Doe de 4 stukken kip in een ziplock bag en doe de halve fles wijn erbij. Druk zoveel mogelijk de lucht eruit en laat de kip een nachtje marineren.

De volgende dag:
Verwarm de oven voor op 175 °C (hoeft niet hete lucht te zijn)
Snipper het uitje fijn en spoel de zilveruitjes goed af.
Snij de wortel in kleine blokjes.
Snij de champignons in kwarten.
Pel de knoflook en plet ze met je keukenmes plat.
Haal de kip uit de marinade en dep ze droog, bewaar de marinade.
(Als je gisteren bouillon hebt gemaakt moet je daar de kippenbotjes nu uithalen)

Neem een braadpan die in de oven mag en bak hierin met een eetlepel olie, op een heel laag vuurtje, in ongeveer 10 minuten de spekjes uit.
Neem de spekjes uit de pan en zet even apart.
Vul eventueel het spekvet aan met wat reuzel en bak hierin de stukken kip bruin in ongeveer 8 minuten.
Neem ook de kip uit de pan en zet apart.
In het bakvet gaat nu de fijngesnipperde ui. Bak voor ongeveer een minuutje en voeg de champignons en de laurier toe. Bak de champignons bruin in ongeveer 10 minuten.
Voeg nu ook de wortel de knoflook en de zilveruitjes toe. Roer goed om.
Breng wat op smaak met het zout, de peper en het paprikapoeder.

Na een minuut of 5 kan de wijn en de fond erbij. Leg ook het takje tijm in de stoofpot en voeg de spekjes toe. Wanneer de vloeistof kookt leg je de kippenpoten in de vloeistof. Het velletje mag net boven de vloeistof uitsteken.

Plaats, zonder deksel, in het midden van de oven en stoof voor 45 minuten. Hierna kun je de kippenborsten erbij leggen, ook hier mag het velletje boven de vloeistof uitsteken. Zet nogmaals voor ongeveer 30 minuten terug in de oven.

Als de totale stooftijd voorbij is, kun je voorzichtig de kip uit de vloeistof nemen en afgedekt warm houden in de oven die inmiddels uit staat.

Vis de laurier en eventueel het takje tijm uit de saus en kook op het fornuis in tot de gewenste dikte. Breng de saus op smaak met zout en peper. Je kunt hem ook nog wat binden met koude bruine roux of, als je dat niet hebt, een beetje maïzena opgelost in koud water.

Serveer de kip op een schaal of bord overgoten met wat saus en gegarneerd met verse peterselie. Heerlijk met aardappel(puree) of rijst.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.