Maïsbolletjes met zoete vruchten en noten

Plank vol heerlijke zoete maïsbroodjes.

Uit de serie zoete broodjes bakken deze keer een heerlijk zacht en zoet maïsbroodje met een nog zoetere vulling. Nadat ik een paar weken geleden mijn rozijnen-dadelbolletjes had gemaakt kreeg ik bij een tweede keer toch te horen dat ze niet echt zoet genoeg waren. Nou ben ik zelf niet zo’n zoetekauw maar mijn Portugese C. dus wel. Vooruit dan maar, hier een zoetere versie van de eerdere bolletjes en dan ook met maïsmeel. Dit is NIET hetzelfde als maïzena, het is een fijne gele bloem.

Ingrediënten: (voor 6 bolletjes)
200 gr tarwebloem Typo 65
50 gr maïsmeel
40 gr lichtbruine basterdsuiker
25 gr verse gist
125 ml lauwwarme melk (minder dan 30 °C)
15 ml honing
30 gr boter
4 gr zout
1 eigeel
100 gr rozijnen
30 gr bigarreaux (gekleurde zachte vruchtjes)
25 gr pecannoten

zonnebloemolie en extra bloem voor je werkblad

Bereiden:
Kneden: 15 minuten (standmixer met deeghaak) of 25 minuten (handmatig)
Rijzen: 1 uur en 45 minuten
Bakken: 20 minuten

Los de honing op in de melk. Schenk de helft van dit mengsel in een kommetje en los hier de gist in op. Zet het kommetje even op een warme plaats zodat het een romig gistpapje wordt.

Doe de rozijnen ook in een kommetje en zet ze 15 minuten onder heet water om ze te laten wellen.

Doe de bloem en het maïsmeel in een kom en zeef er de basterdsuiker boven, zodat er geen klontjes in het mengsel zijn. Maak een kuiltje in het midden van de bloem/suikermengsel en giet hierin je gistpapje. Zet de stand-mixer nu op stand 2 en giet er de rest van het melk/honingmengsel bij. Laat dit rustig 10 minuten kneden.

Verwarm ondertussen de boter tot bijna vloeibaar en splits het ei. Voeg de eidooier, het zout en de boter toe aan het deeg. Laat het nu nog 5 minuten verder kneden tot het mooi soepel is en je er een vliesje van kunt maken zonder dat dit makkelijk breekt.

Giet ondertussen de rozijnen af en droog ze goed met een schone theedoek. Je wilt geen extra vocht aan het deeg toevoegen. Hak de pecannoten grof en meng de rozijnen, met de gehakte noten en de bigarreaux samen.

Neem een grote kom en smeer deze dun in met wat olie.

Smeer je werkblad in met wat zonnebloemolie en neem met geoliede handen de bal deeg uit de kom. Vouw het deeg tot een rechthoekig lap. Vouw in delen de vruchten en noten in je deeg. Zorg ervoor dat de meeste vruchtjes in het deeg zitten en niet aan de buitenkant. Vouw het deeg tot een bal en leg deze in de grote geoliede kom. Dek de kom af met een douchemuts of plasticfolie en zet hem weg op kamertemperatuur.

Eerste rijs: 1 uur

Ik hou ervan om na de eerste rijs mijn werkblad met wat bloem te bestuiven. Neem de deegbal uit de kom en sla er met een paar forse meppen de meeste lucht uit. Draai de bal om en om op je werkblad zodat hij zacht en glad wordt van de bloem. Verdeel de bal in 6 ongeveer gelijke stukjes. Vorm van deze brokken deeg mooie balletjes en laat ze even rusten.

Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier. Knip een plastic zakje open zodat het over de bakplaat past

We gaan de bolletjes nu op spanning brengen. Hoe beter je dit doet, hoe mooier de bolletjes in vorm blijven. Duw je bolletje deeg plat op je werkblad en vouw de zijden naar binnen en over elkaar. Maak een soort naveltje aan de onderzijde van je bolletje en trek de bovenkant van het broodje een beetje strak. Zorg dat de vruchtjes zoveel mogelijk aan de binnenkant van het broodje zitten. Ze zullen anders in de hete oven verbranden. Leg de bolletjes op het bakblik een paar centimeter uit elkaar. Bedek ze met het plastic zakje en zet ze weg bij kamertemperatuur.

De tweede rijs duurt 45 minuten. Nadat 15 minuten verstreken zijn ga je de oven voorverwarmen tot 220 °C. Zet na het voorverwarmen de hete lucht functionaliteit UIT als je die had gebruikt om voor te verwarmen. We gebruiken boven- en onderwarmte. Plaats een vuurvaste, liefst metalen schaal onderin de oven met water. Hierdoor krijg je een fijn vochtig milieu waarin je broodjes heel soepel zullen bakken.

Klop een klein gedeelte van het eiwit los met een paar druppels water. Vlak voordat je het bakblik in de oven schuift kun je de bovenzijde van de bolletjes even met een kwastje insmeren met wat eiwit, ze krijgen dan een mooie bruine bovenkant.

Schuif het bakblik in het midden van de oven en bak de bolletjes af in ongeveer 20 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.