Bacalhau à Brás

Op een schotel geserveerd de zoute vis met frietsticks en ei gegarneerd met olijven en peterselie.

Van dit populaire kabeljauwrecept wordt gezegd dat het is verzonnen door een herbergier, Brás of Braz geheten, die een taverne had in de Bairo Alto (oude wijk) in Lissabon. Het recept is eenvoudig te maken en bijzonder smakelijk. Het is zo populair dat het zelfs tot in Spanje op de menukaart prijkt als ‘Revuelto de bacalao a la Portuguesa’ (roerei van bacalhau op z’n Portugees)

In het recept wordt gebruik gemaakt van flinterdunne friet, batata palha. Je kunt natuurlijk een aardappel in lucifer dunne stokjes snijden en dan frituren, maar tegenwoordig wordt ook door de Portugezen zelf gebruik gemaakt van de voorverpakte kant en klare batata palha, bij ons frietsticks geheten. Ja ik bedoel echt een zakje Smith, geen paprika natuurlijk, maar de gewone gezouten frietsticks voldoen prima in dit recept. C geloofde er niets van, maar hij is inmiddels overtuigd.

Je kunt een zij of staartstuk van de bacalhau gebruiken, maar kleine stukjes – migas – is ook prima. In Nederland kun je deze migas hier online bestellen.

Ingrediënten:
300 gr ontzoute bacalhau
125 gr Batata Palha of frietsticks,
1 ui,
2 teentjes knoflook,
1 blaadje laurier
½ dl olijfolie,
3 eieren, (in de video staat eigelen, maar het zijn hele eieren)
handvol zwarte olijven,
gehakte peterselie (optioneel),

Bereiden: (ongeveer 30 minuten)
Als je gezouten bacalhau hebt, laat deze dan 24 uur in koud water ontzouten. Ververs het water elke 8 uur.
Spoel de vis af onder koud stromend water en kook de vis in ruim water in 15 minuten gaar. Laat hem wat afkoelen. Pluk alle graatjes uit de vis en pluk hem uit elkaar in mooie ‘vlokken’.
Snijdt de uien in vieren en in dunne plakken, hak de knoflook fijn. Maak een refogado van de olie, de uien, de knoflook en de blaadjes laurier. (bak eerst de uien glazig, dan de knoflook en de laurier erbij)
Klop de eieren schuimig.
Voeg de bacalhau bij de refogado en voeg ook frietsticks toe. Roer alles goed om. Giet nu rustig de geklopte eieren erbij en schep het mengsel om totdat het gaat binden. PAS OP zet het vuur uit en laat het niet te droog worden, het is geen omelet!
Roer ook de olijven erdoor en serveer op een mooie schaal….. Bom apetite.

Bewaar deze pin op Pinterest.

2 comments

  1. Beste Karin. Heerlijk gerecht en door een kleine ingreep wordt dit traditionele recept opeens super eenvoudig…..Misschien vloeken in de kerk voor echte bacalhau aficionado’s maar ik hou niet van klip/stokvis. Dus heb ik die vervangen door die vierkante diepvries blokken kabeljauw ( Waar ik eigenlijk ook niets aan vind, maar in dit recept dan weer wel. Ik kwam op het idee omdat ik stokvis in brandade ook vervang door deze blokken) De blokken laten ontdooien en even uit elkaar plukken en droogdeppen) Het gerecht wordt gelijk ook een stuk betaalbaarder……. Dank je wel voor dit recept. Ik ga het gewoon eens voorzetten aan Portugezen….

    • Hahaha, wie is Karin? Leuk om het eens te proberen met gewone ongezoute kabeljauw. Vast ook wel lekker, maar geen Bacalhau à Brás. Hier in Portugal is verse (lees verse diepgevroren) kabeljauw nauwelijks verkrijgbaar. Vast een kwestie van smaak. Niettemin leuk dat je het recept lekker vindt. (Groetjes van Liz)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.