New York Cheese cake vanille en karamel

In de oven gebakken cheesecake met eigengemaakte karamelsaus en chocoladerasp.

Je hebt cheese cake en cheese cake. De ene soort maak je zonder oven zoals bijvoorbeeld in dit recept. De andere maakt gebruik van eieren en wordt daarna in de oven gegaard. Dit is de New York cheese cake, de klassieke Amerikaanse wijze van bereiden.

Voor Vânia, die erg van zoet houdt, bedacht ik deze versie van de New York Cheese cake, vanille met karamel en geraspte mokkachocolade. Lekker met pecannoten in de bodem en eigengemaakte karamelsaus om erover te gieten.

Ik heb zoals gebruikelijk weer twee taartjes gemaakt van 10 en 12 cm doorsnee. Dit komt overeen met een springvorm van 16 cm doorsnee. Wil je een ander formaat maken, kijk dan even in deze omrekentabel voor de juiste hoeveelheid ingrediënten.

Ingrediënten:
Bodem:
100 gr bloem
50 gr donkerbruine basterdsuiker
30 gr pecannoten
75 gr ijskoude boter
snufje zout

Cheese cake:
250 gr roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
90 gr crème fraîche
90 gr kristalsuiker
30 gr Nutella
2 kleine eieren
1 el kandijsuiker
drupje vanille-essence

Decoratie:
stukje mokka-chocolade reep
heldere karamelsaus

Bereiden: (circa 1½ uur, waarvan 45 minuten in de oven + 4 uur koelen)

Haal ruim van tevoren de roomkaas, crème fraîche en eventueel eieren uit de koelkast. De boter voor de bodem moet ijskoud zijn, dus die mag blijven liggen.

We beginnen met de bodem. Ik gebruik hiervoor de keukenmachine met het S-vormige mes. Begin met de pecannoten. Maal ze fijn tot er een soort grof meel ontstaat. Voeg dan suiker, meel en zout toe. Snij de boter in stukjes en voeg deze ook toe aan het deeg. Laat de machine draaien tot er een vaste deegbal ontstaat.

Rol de deegbal uit tot een dikte van ongeveer ½ cm en steek er met je springvorm een plak ter grootte van de bodem uit. Leg deze in je beboterde springvorm en plaats dit in de koelkast om minstens een half uur te rusten.

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Verder met de vulling. Ik gebruik de kom van de keukenmachine met de ballonmixer. Doe hierin de roomkaas, crème fraîche met de suiker en de vanille-essence en klop dit tot een mooie homogene massa. Voeg een voor een de eieren toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste ei volledig door de kaasmassa is opgenomen. Verwarm de Nutella even in de magnetron zodat hij bijna vloeibaar is. Neem de kom uit de keukenmachine en spatel er de Nutella door. Spatel er ook de stukjes kandijsuiker door. Giet de vulling op de bodem in de springvorm. Plaats de springvorm in het midden van de oven en laat deze 15 minuten bakken. Verlaag dan de temperatuur van de oven tot 120 °C en laat de taart nog 30 minuten garen. De zijkanten van de taart zijn nu stevig, het midden is nog wat wobbelig. Wanneer je het idee hebt dat het nog te zacht is, laat de taart dan nog 10 minuten extra garen.

Laat de taart rustig afkoelen en plaats daarna nog minstens 4 uur in de koelkast om volledig koud en stevig te worden.

Voor de afwerking rasp je wat chocolade op een grove rasp en strooi die over de bovenkant van de taart, zo worden eventuele barstjes en deukjes mooi gecamoufleerd. Giet met een mooi dun straaltje dan de karamelsaus over de taart, vergeet ook de buitenrand niet zodat het lekker langs de zijkanten kan druipen.

Bewaar deze pin op Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.