Pindarotsjes

Schaaltje overheerlijke pindarotsjes.

Wist je dat je van het eten van chocolade gelukkiger wordt? Dan hebben we het wel over heel donkere chocolade met een cacaogehalte van 70% of meer. Zulke chocolade is een tikkeltje bitter vergeleken bij de zachte romige melkvarianten. Gelukkig is er een combinatie waarbij deze bitterheid juist perfect tot zijn recht komt, namelijk die met gebrande pinda’s. En wanneer we het hebben over pinda’s met chocolade overgoten, dan noemen we dat… juist een pindarotsje!

Gebruik als je ze gaat maken chocolade van een goede kwaliteit, dat proef je namelijk. “Een gerecht wordt nooit smakelijker dan het slechtste ingrediënt”, leerde ik vroeger al en in het geval van een pindarotsje is de chocolade maar liefst 50% van het hele hapje.

En dan nog iets: deze simpele traktatie is, mits gemaakt van chocolade met weinig suiker, zelfs nog wel een gezonde koolhydraatbewuste snack*. Maar wie maalt daarom?

Ingrediënten: (circa 30 pindarotsjes)
150 gr ongezouten pinda’s
200 gr pure chocolade*

* voor vegan en koemelkvrij dieet neem je vegan pure chocolade

Bereiden: (ongeveer ½ uur + afkoelen)
Brand de pinda’s in een droge koekenpan op een laag vuur tot ze een beetje bruiner worden. Schud ze op wat keukenpapier en laat ze afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur.

Breek de chocolade in kleine stukjes. Smelt 140 gr van deze chocolade voorzichtig in de magnetron. Telkens 15 seconden warmen, even goed doorroeren en nog eens 15 seconden.
De uiteindelijke temperatuur van de chocolade moet tussen de 40 en 50 graden komen. Voeg dan de overgebleven stukjes chocolade toe en roer deze in de warme chocolade zodat de uiteindelijke temperatuur uitkomt op 32 °C. Je chocolade zal dan na het stollen nog steeds lekker knapperig zijn en mooi glanzen.

Roer dan de gebrande pinda’s door de chocolade en maak hier op een stuk bakpapier kleine bergjes van. Laat in een koele ruimte afkoelen, maar niet in de koelkast, dan slaat je chocolade wit uit en dat is zonde. Het zal de smaak wellicht niet bederven, maar het oog wil ook wat.

* de pindarotsjes uit dit recept bevatten 2,5 gr koolhydraten per stuk.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.