Kaaspannenkoek

De lekkerste kaaspannenkoek ooit! Het liefst met wat hot ketchup.

Heel vroeger bakte mijn oma, die met tante Ank op Texel woonde, zelf haar pannenkoeken, we kregen ze geserveerd met stadse sneeuw (bruine suiker), Texelse sneeuw (witte suiker) of stroop. Later toen oma te oud werd gingen we bij speciale gelegenheden naar een op het eiland gelegen pannenkoekenhuis, ‘de Worsteltent’. Het restaurant bestaat nog steeds, maar ik geloof dat het nu geen pannenkoekenhuis meer is.

Mijn favoriete pannenkoek daar was een kaaspannenkoek. Niet zo maar een pannenkoek met een paar gesmolten plakjes ‘plastic’ kaas, maar een waarbij lekker belegen kaas werd meegebakken. Een pannenkoek gebakken kaas dus, die extra lekker werd met een beetje hot ketchup.

Voor dit recept heb ik het oude pannenkoekenbeslagrecept van oma gebruikt en er de kaas in meegebakken. Overigens bakte ik zes pannenkoeken in flensjesformaat waarvan slechts drie met kaas en de overige lekker met stroop en ‘stadse sneeuw’.

Ingrediënten: (6 flensjes of kleine pannenkoeken)
150 gr zelfrijzend bakmeel
2 middelgrote eieren
300 ml melk
25 gr gesmolten roomboter
snufje zout
eventueel wat extra (spuit)water
100 gr vers geraspte belegen kaas of oude cheddar (of combinatie)

Bereiden: (10 minuten, uurtje rusten en bakken)
Mix met de handmixer of met de keukenmachine het bakmeel en het zout met de eieren en de melk tot een glad beslag. Voeg de gesmolten boter toe en maak het beslag door toevoeging van spuitwater zo vloeibaar als gebonden soep. Zet de beslagkom een uurtje weg om te laten rusten. Je zult een veel mooier en gladdere resultaat krijgen.

Verwarm een flensjespan (een kleine koekenpan) met een klein klontje boter. Giet er zoveel beslag in dat de bodem dat de bodem bedekt is. Strooi geraspte kaas op de bovenzijde) Met een deksel op de pan op een laag vuurtje de kaas laten smelten en de pannenkoek in enkele minuten laten garen. De pannenkoek kan worden gekeerd als het beslag ook aan de bovenzijde droog is.

Keer de pannenkoek en laat de kaas op een laag vuur bakken. In het begin zit de pannenkoek muurvast op de bodem, maar geen paniek, als de kaas bakt zal hij los van de bodem komen. Wellicht moet je het midden van de pannenkoek een beetje op de bodem drukken omdat hij de neiging heeft om bol te gaan staan en je wilt toch alle kaas bakken.

Keer de pannenkoek tot slot nog eenmaal zodat je de kaaszijde boven hebt als je hem serveert. Ik vind een beetje hot ketchup op deze pannenkoek heerlijk!!

Bewaar deze pin op Pinterest.

2 comments

  1. Ik heb dit recept net gebruikt voor de kaas, spek en naturel pannenkoeken. Manman wat was dat lekker 😁 ik had alleen geen zelfrijzend bakmeel dus heb bloem met wat bakpoeder gebruikt. Zoveel smaak hmmm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.