Speculaas-karamel cheesecake

Heerlijke eenhaps blokjes cheesecake met karamel en een speculaasbodem. Perfect voor het heerlijk avondje.

Een taartje van de Sint,
terwijl hij zit te dichten.
zo lekker lieve kind,
dat je wel zal moeten zwichten.

Van speculaas en karamel,
en roomkaas uit een bakje.
Dit taartje maak je razendsnel,
dus werk op je gemakje.

Hebben jullie dat nou ook, je bakt een cheese-cake die je eigenlijk aan de bovenkant niet wilt afwerken, maar eenmaal uit de oven zitten er lelijke scheuren in. Het geheim van de smid zit hem in het bad van Marie. Wanneer je de cheesecake in een grotere schaal met een laagje kokend water zet, gaart hij regelmatig en zal hij niet scheuren. Beetje lastig wellicht met een springvorm, omdat die aan de onderzijde niet waterdicht is, dus neem ik zelf een vierkante ovenschaal van 20×20 cm. Deze bekleed ik eerst met 2 stroken bakpapier die oversteken zodat ik straks de taart makkelijk uit de vorm kan tillen.

Deze cheesecake heeft een bodem van speculaas. Die kun je natuurlijk kant en klaar kopen of zelf maken. Ik gebruikte mijn kruidnotenrecept voor de koekbodem.

De karamel is eigenlijk dulce de leche , oftewel gekookte gecondenseerde melk. Ook dit kun je zelf maken, en ik stuur je graag door naar de pagina van WikiHow voor de verschillende methodes, maar het wordt ook kant en klaar verkocht als Leite Condensado Cozido.

Dan is het nog maar een kwestie van op tijd beginnen en de ingrediënten in de juiste volgorde bij elkaar mengen. En je hebt een waardevolle aanvulling op de snoeptafel naast de banketletter en de marsepein en de pepernoten.

Heb je trouwens wel eens bedacht dat een blokje van deze cheesecake, geserveerd met een bolletje aardbeienijs en een toefje slagroom, ook een heerlijk dessert is voor een Sinterklaas-etentje.

Ingrediënten: (voor een bakvorm met een inhoud van circa 1½ liter)
200 gr speculaas of pepernoten
40 gr gesmolten boter
3 kuipjes Philadelphia (of circa 500 gr andere roomkaas)
150 gr kristalsuiker
15 gr meel
2 tl vanille essence
2 eieren
50 ml slagroom
180 gr dulce de leche

Bereiden: (ongeveer 30 minuten + 1 uur in de oven + 1 uur afkoelen en een nacht in de koelkast)
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed een ovenschaal met 2 langwerpige stroken bakpapier, die je kruislings over elkaar legt. De stroken mogen wat uitsteken boven de schaal zodat je ze later makkelijk vast kunt pakken om de taart uit de schaal te lichten.

Maal in je keukenmachine de speculaas of pepernoten tot een glad meel en meng dit met de gesmolten boter. Verdeel dit speculaasmengsel over de bodem van ovenschaal (dus OP het bakpapier) en stamp het licht aan met een glas of ander voorwerp met een gladde bodem. Bak de bodem ongeveer een minuut of 5 in de hete oven en laat de bodem daarna afkoelen.

Draai de oven naar 160 °C. Klop de roomkaas glad met een hand- of standmixer. Voeg ook de suiker en de vanille-essence toe en klop dit tot een glad mengsel. Voeg dan het meel toe en mix dit kort door tot het volledig is verdeeld. Vervolgens een voor een de eieren en tot slot de helft van de slagroom. Mix niet te lang, glad is glad.

Schenk nu ongeveer een kwart van het beslag in een kleinere kom en meng dit met de karamel. Klop ook dit met behulp van de overgebleven room tot een glad mengsel.

Giet het blanke beslag op de taartbodem en schud even zodat deze goed glad verdeeld is. Schep nu met een lepel hier en daar wat karamelbeslag op het blanke beslag en roer dit vlot met een vorkje of punt van een mes door het blanke beslag zodat een mooi patroon ontstaat.

Plaats de ovenschaal in een grotere ovenschaal. Kook ongeveer een halve liter water en schenk dit in de onderste schaal. Zet de schalen in het midden van de oven en bak in ongeveer een uur gaar. Zet daarna de oven uit en laat de taart met de deur open een uurtje afkoelen. Plaats de schaal minimaal 6 uur in de koelkast om door en door koud te worden. Versier de bovenzijde van de blokjes met bijvoorbeeld de S van Sint gemaakt van de overgebleven karamel. (knip een klein hoekje uit een plastic zakje en gebruik dit als spuitmondje.)

Bewaar deze pin op Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.