Gevulde kalkoenborst met champagnesaus

Plak kalkoenborst gevuld met een duxelle van paddenstoelen en paté, overgoten met champagneroomsaus met aardappelkroketjes en bimi.

Wat is dat toch met die kalkoen? In Amerika horen ze bij Thanksgiving, in Engeland bij de Kerst. Ook in de rest van de wereld wordt deze reuzenkip tijdens de feestdagen steeds vaker op tafel gezet.

Wanneer je met z’n tweetjes bent, of met z’n vieren de kerstdagen viert, is zo’n beest van een kilo of drie natuurlijk veel te veel. Ik heb daarom een recept gemaakt van een mooie gevulde kalkoenborst overgoten met een chique sausje. De kalkoen wordt gevuld met een duxelle, dit is een gaar mengsel van paddenstoelen en ui, hier verrijkt met wat leverpaté. De saus is licht en gemaakt met champagne, maar natuurlijk kun je hiervoor ook een droge witte wijn gebruiken.

Het klinkt allemaal als een klok, maar is super gemakkelijk te bereiden. Geen stress in de keuken, gewoon lekker genieten.

Ingrediënten:
Kalkoen:
500 gr kalkoenfilet
500 gr kastanjechampignons of paddenstoelen naar keuze
2 teentjes knoflook
1 rode ui
2 el roomboter
1 ons paté
zout en peper
enkele plakjes roomboter
Saus:
1 sjalotje
100 ml kippenbouillon
100 ml champagne of witte wijn
4 el slagroom
1 tl maïzena

Bereiden: (35 min + 1 uur en 20 minuten in de oven)
Kalkoen voorbereiden:
Hak de paddenstoelen in kleine stukjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Smelt de roomboter in een koekenpan en voeg de paddenstoelen toe. Schud goed om. Sprenkel wat zout over de paddenstoelen. Voeg dan ook de gesnipperde ui toe en laat het mengsel gaar bakken. Als de paddenstoelen hun vocht gaan afgeven draai dan het vuur laag. Het vocht moet verdampen en de duxelle moet droog worden. Dit duurt ongeveer een minuut of 20. Voeg op het laatst ook de gesnipperde knoflook toe en laat deze bruinen. Roer tot slot de paté door de duxelle en laat de vulling afkoelen.

Maak een zakje van de kalkoenborst. Je steekt als het ware een scherp mes in de korte zijde (dus niet in de punt) en snij voorzichtig de borst open. Vul de borst met de afgekoelde vulling en sluit de envelop met wat cocktailprikkers.

Vet een ovenschaal in met roomboter. Leg de borst in de schaal, vouw eventuele losse eindjes onder de borst. Bedek de borst met plakjes roomboter.

Tot zover de voorbereiding. Je kunt de schaal nu maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.

Kalkoen afmaken en saus bereiden:
Verhit de oven voor op 225 °C. Plaats de schaal in het midden van de oven gedurende 20 minuten. Giet of kwast nu wat van de jus in de schaal over de rug van de kalkoenfilet. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C. Het duurt nu nog een uur voor de filet gaar is. Bestrijk hem regelmatig met de jus uit de schaal.

Hak ondertussen het sjalotje fijn. Smelt wat roomboter in een steelpannetje en laat hierin het sjalotje smoren tot het glazig is geworden. Voeg de kippenbouillon toe en laat rustig inkoken tot er bijna geen vloeistof meer over is. Voeg dan de champagne toe en laat weer tot de helft inkoken. Zeef de saus zodat de sjalotjes eruit zijn. Zet de saus nu apart tot je de kalkoen klaar hebt.

Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 5 minuten rusten op het snijblad.
Breng de saus opnieuw aan de kook. Meng de maïzena met de slagroom en voeg deze aan de hete saus toe. Nog 1 minuut doorkoken tot de saus is gebonden en zet dan het vuur uit

Snij mooie plakken van de kalkoenborst van en serveer deze op voorverwarmde borden. Giet er wat saus over.

Heerlijk met aardappelkroketjes en bijvoorbeeld bimi of broccoliroosjes.

Bewaar deze pin op PInterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.