Mosselen in knoflook-roomsaus

Ooit waren lief en ik op vakantie in het zuiden van Frankrijk. In de Camargue om precies te zijn. Daar, in Beaucaire, heb ik ooit mijn hart verloren en ik ben er vaak terug geweest om het te zoeken. Mijn hart vond ik niet terug, maar wel een heerlijk recept voor mosselen, zoals deze worden geserveerd in een van de vele eettentjes langs de haven.

Ingrediënten:
1 kilo mosselen
1 ui
laurierblad
3 el olijfolie
1/2 el tijm
100 ml witte wijn
grof zeezout
witte peper
saus:
8 tenen knoflook
2 dl kookroom of slagroom
verse peterselie gehakt

Bereiden: (circa 45 minuten)
o Was de mosselen en haal er de open exemplaren uit. Twijfel je of de mossel open staat? Houdt hem even onder de kraan, tik hem flink tegen je aanrecht en leg hem even opzij. Tegen de tijd dat je klaar bent met de rest zul je zien dat een aantal van de twijfelaars alsnog wakker is geschrokken en zich heeft gesloten.

o Pel de knoflook en snij de teentjes in schijfjes;
o Zet de knoflook met de room op een zacht vuurtje;
o Laat de knoflook in ongeveer 15 minuten heel zacht worden.
o Gebruik een staafmixer om de knoflook helemaal fijn te malen tot een gladde saus.

o Snipper de ui;
o Verwarm de olijfolie in een pan;
o Stoof hierin de ui, met de laurier en tijm tot de ui glazig is;
o Voeg zout en witte peper toe;
o Blus af met de witte wijn;
o Doe nu de mosselen erbij en plaats de deksel op de pan.
o Kook het vocht een keer of wat op, schud zo nodig de pan tot alle mosselen mooi open zijn gegaan.

o Giet de mosselen af door een vergiet en vang het kookvocht op.
o Doe de mosselen in een schaal of pan.

o Warm de knoflook saus goed op;
o Voeg 2 dl van het kookvocht toe;
o Breng op smaak met extra zout en peper indien nodig;
o Giet de saus over de gekookte mosselen en serveer direct met stokbrood.

Bewaar deze pin op Pinterest.

7 comments

  1. Vandaag hebben we een paar kilo mosselen gehaald bij Akidelmar, en hebben we ze volgens jouw recept klaargemaakt. Lekker! Bedankt Liz, dit is een blijvertje.

  2. Ik heb hier in Portugal een paar maal mosselen geprobeerd, Maar zelfs na 24 uur zandspugen in een bad, waren ze nog zanderig, en de baarden zijn zo groot, die moet je gewoon wegknippen. Ik woon meer in binnenland, dus misschien keer aan de kust proberen…??!! Maar het recept laat me watertanden, en ook wij hebben ons hart daar in de Camarque ergens liggen!

    • De mosselen van gisteren kwamen uit het koelvak van de Lidl. Schoongemaakt en vacuüm geseald. Nog maar enkele baarden moeten verwijderen. Dit doe ik met een scherp mesje, stevig vasthouden en met een ruk in de richting van het schelpenkontje eruit trekken. Ik heb ze nog een uurtje in zout water gezet (30 gr zout op 3 liter koud water). Ze waren helemaal schoon en zandvrij. Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt.

      • Ik was gisteren bij de Lidl, maar hadden geen mosselen. Volgende keer ga ik zeker kijken. Dan maar hopen dat ze ze nog/weer hebben. Herinner mij inderdaad dat ik ze daar keer heb gezien, maar toen niet meegenomen. Dank voor je antwoord, en je fantastische sites! Ben fan van allen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.