Mosselen in knoflook-roomsaus

Pan gekookte mosselen met een heerlijke knoflook-roomsaus en platte peterselie.

Ooit waren lief en ik op vakantie in het zuiden van Frankrijk. In de Camargue om precies te zijn. Daar, in Beaucaire, heb ik ooit mijn hart verloren en ik ben er vaak terug geweest om het te zoeken. Mijn hart vond ik niet terug, maar wel een heerlijk recept voor mosselen, zoals deze worden geserveerd in een van de vele eettentjes langs de haven.

Ingrediënten:
2 kilo mosselen
mosselgroenten (prei, wortel, uitje en platte peterselie)
laurierblad
1 el tijm
250 ml witte wijn
½ l water
grof zeezout

8 tenen knoflook
2 dl kookroom of slagroom
2 dl visbouillon
1 el maïzena
verse peterselie gehakt

Bereiden: (circa 45 minuten)
Was de mosselen en haal er de open exemplaren uit. Twijfel je of de mossel open staat? Houdt hem even onder de kraan, tik hem flink tegen je aanrecht en leg hem even opzij. Tegen de tijd dat je klaar bent met de rest zul je zien dat een aantal van de twijfelaars alsnog wakker is geschrokken en zich heeft gesloten.

Pel de knoflook en snij de teentjes in schijfjes. Zet de knoflook met de bouillon en de room op een zacht vuurtje en laat de knoflook in ongeveer 15 minuten heel zacht worden. Gebruik een staafmixer om de knoflook helemaal fijn te malen tot een gladde saus.

Maak de mosselgroenten schoon en snij ze in stukjes. Doe de groenten in een brede pan samen met het laurierblad, het zout en de tijm. Giet hierbij de wijn en het water en kook de groenten ongeveer een minuut of 5. Doe nu de mosselen erbij en plaats de deksel op de pan. Kook het vocht een keer of wat op, schud zo nodig de pan tot alle mosselen mooi open zijn gegaan.

Giet de mosselen af door een vergiet en vang het kookvocht op. Doe de mosselen met de groenten terug in de pan.

Los de maïzena op in een beetje koud water.

Warm de knoflook saus goed op en voeg wat kookvocht toe tot er een redelijke hoeveelheid saus ontstaat. Bind de saus met het maïzena mengsel.

Giet de saus over de gekookte mosselen en serveer direct met stokbrood.

Bewaar deze pin op Pinterest.

2 comments

  1. Vandaag hebben we een paar kilo mosselen gehaald bij Akidelmar, en hebben we ze volgens jouw recept klaargemaakt. Lekker! Bedankt Liz, dit is een blijvertje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.