Sweet hearts

Daar liggen ze af te koelen, de valentijnskoekjes van dit jaar. Knapperige zandkoekjes met kristallen van karamel.

Sweets for my sweet, sugar for my honey….. Dit liedje uit de jaren ’60 van de ‘The Searchers’ zat verankerd in mijn hoofd toen ik deze koekjes aan het bakken was. Het moesten lekker knapperige hartjes worden met gekarameliseerde suiker erop als kleine strass-steentjes.

Natuurlijk moeten de hartjes die ik heb uitgestoken ook daadwerkelijk hartjes blijven als ze in de oven liggen. Koekjes lopen uit in de oven als er teveel boter is gebruikt en als de boter te zacht is. Dus heb ik het zandkoekjes recept aangepast en de hoeveelheid boter verminderd en ik heb de koekjes nadat ik ze had uitgestoken nog een half uurtje in de koelkast laten opstijven.

Om de glinsterende suiker op de hartjes te krijgen heb ik grove rietsuikerkristallen gebruikt die ik met wat eigeel op de bovenkant van de koekjes heb geplakt voor ze de oven ingingen.

Een Valentijns koekje bij uitstek – leuk om uit te delen, lief om te krijgen en ook heel lekker om samen op te snoepen.

Ingrediënten: (voor zeker 60 koekjes afhankelijk van de grootte van je hartjesvorm)
300 gr bloem
150 gr lichtbruine basterdsuiker (açucar mascavado)
150 gr ongezouten boter
1 middelgroot ei
snufje zout
vanille extract
1 eigeel
wat grove rietsuiker

Bereiden: (ongeveer 2 uur)
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Doordat je minder boter gebruikt moet deze wat zacht zijn om de suiker op te lossen en het meel te binden. Meng alle ingrediënten, behalve het eigeel en de rietsuiker, in een mengkom van de keukenmachine en kneed dit met de bisschopshaak tot het een samenhangend deeg vormt. Haal het deeg uit de kom en kneed het nog even met de hand tot een echt mooi glad koekjesdeeg ontstaat. Sla de klomp deeg plat en leg het, verpakt in een beetje plastic folie, even in de koelkast zodat de boter weer kan opstijven. Dit duurt ongeveer een half uurtje.

Strooi een beetje bloem op je werkblad. Gebruik vooral niet teveel bloem aangezien er al minder boter in je deegje zit. Rol het deeg uit tot circa ½ cm dikte. Keer tijdens het uitrollen de lap regelmatig om, zo voorkom je dat de plak aan je werkblad vastplakt. Stek nu de hartjes uit en leg deze even opzij.

Klop het eigeel los met een heel klein beetje water of melk. Bestrijk de hartjes met het eigeel en sprenkel er wat rietsuiker op. Leg alle hartjes nu op een bakplaat bedekt met bakpapier. Ik had twee bakplaten nodig. Schuif de bakplaten in de koelkast en laat de hartjes daar nog een half uur door en door koud worden.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Bak de koekjes gaar in ongeveer 20 minuten. Laat ze volledig afkoelen en geniet daarna van het knapperige resultaat.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.