Krokante mokka-amandel koekjes

Schaaltje gevaarlijk lekkere krokante koekjes met amandelen.

Ik had wat eiwit over en ging op zoek naar een lekkere manier om dat te verwerken. Op Franse receptensites kom ik dan koekjes tegen met de naam ‘craquants’, krokante koekjes met gekarameliseerde suiker en nootjes. Nou dat lijkt me wel wat. Sommige recepten gebruiken hazelnoten, andere amandelen en nog weer anderen doen er een mix van verschillende noten in. Ik besluit er een zakje amandelen met schil voor te openen en, omdat ik het zo’n lekker combinatie vind, ook wat koffie extract. Het resultaat is gevaarlijk lekker. Het recept bedrieglijk eenvoudig en door al die suiker ook nog eens schandalig ongezond. Maar vooruit….

Ingrediënten: (ongeveer 60 koekjes)
275 gr suiker
200 gr amandelen
50 gr bloem
2 eiwitten
2 el zeer sterke koffie (of een schepje poeder oploskoffie)
1 tl vanille-essence
snufje zout

Bereiden: (voorbereiden 15 min en afbakken afhankelijk van het aantal bakplaten 15 min per bakplaat)
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Hak de amandelen grof. Ik gebruik hiervoor mijn koksmes en hak ze tot een soort grove nootjes.
Doe de amandelen in een kom samen met de bloem, het zout en de suiker. Gebruik je poederkoffie, dan mag dit er nu ook bij. Roer even goed door en voeg dan de eiwitten toe. Even flink doorroeren tot een samenhangend geheel. Roer nu ook de vanille-essence en de koffie-extract erdoor. Dat laatste natuurlijk alleen als je geen poederkoffie hebt gebruikt.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hierop, met een dessertlepel, kleine bergjes van de deegje. De koekjes lopen enorm uit dus hou voldoende ruimte tussen de bergjes. Ik kon er 15 kwijt op één bakplaat.

Schuif ze in de warme oven en bak in ongeveer 13 tot 15 minuten goudbruin. Schuif het bakpapier op je koude aanrechtblad en laat de karamel uitharden. Neem ze na een minuut of 5 van het papier en laat ze op een rooster verder afkoelen.

In een goed afsluitbare doos blijven deze koekjes lekker knapperig.

Bewaar deze pin op Pinterest.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.