Milde partyballetjes met wortel

Eerder verschenen de pittige gehaktballetjes van mijn broer, met de dubbelzinnige naam ‘de ballen van Jan’. Vandaag plaats ik een veel mildere variant die ik heb bedacht voor mijn tweejarige kleinzoon. Geen gemakkelijke eter, hetgeen ook nog eens wordt bemoeilijkt door verschillende allergieën. Hij krijgt nog net geen uitslag van het kijken naar de koe in de wei, maar dan heb je het ook wel zo’n beetje gehad. Geen koemelk dus, geen rundvlees, maar helaas ook geen soja en voorlopig ook geen ei. Een leuke puzzel om er toch iets lekkers voor te maken. En dat doen we dan natuurlijk samen. Hij is wel dol op koken. Op speciaal verzoek van zijn lieve mama verstop ik er ook nog wat groenten in, dan zijn die ook maar binnen. De kleine man kreeg overigens maar net de tijd om er ook iets van te proeven. Iedereen vond ze zo lekker dat het bordje leeg was voor ik er erg in had.

Ingrediënten:
3 ons varkensgehakt
½ winterwortel
2 tenen knoflook
beetje verse tijm
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
2 tl paprikapoeder
1 tl groentebouillonpoeder (zelfgemaakt of van herbamare)
eventueel 1 theelepel eivervanger of een half eitje
olie om in te frituren

Bereiden: (circa 30 minuten)
Rasp de winterwortel en de knoflook op een fijne rasp. Mix alle ingrediënten goed door elkaar en maak er balletjes van met een doorsnee van ongeveer 5 cm. De eivervanger maakt de balletjes iets vaster van structuur. Ik gebruik die van Orgran, maar je kunt het ook weggelaten als je dit niet in huis hebt. Of natuurlijk vervangen door een half eitje als jouw balletjes niet persé kippeneivrij moeten zijn.

Verwarm wat frituurolie in een diepe koekenpan of wok tot 170 °C. Frituur de balletjes gaar in ongeveer 4 minuten. Doe niet te veel balletjes tegelijk in de pan zodat de olie niet enorm afkoelt en de balletjes daardoor te vet worden.

Laat de balletjes afkoelen op keukenpapier.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.