Ajam paniki

Dit recept gaat eigenlijk over het bedrijf dat de oosterse keuken bij u thuis brengt. Ze hebben pakjes zogenaamde boemboe, een kruidenmengsel, op de markt waarmee je eenvoudig een Indonesische maaltijd kunt maken. In dit geval dus een kipgerecht dat eigenlijk zijn oorspronkelijke smaak krijgt van kokosmelk (santen). In de voornoemde boemboe-doosjes zit dat laatste er niet in, wel tomatenpuree en flink wat – al dan niet gemodificeerde – suiker, dextrose en dextines.

Op speciaal verzoek van mijn schoondochter heb ik geprobeerd om de boemboe voor de ajam paniki na te maken. Er zit wat tomatenpuree en paprikapoeder in, maar die kun je er natuurlijk ook uitlaten om het gerecht meer oorspronkelijk te maken.

Ingrediënten:
500 gr kippenvleugeltjes
1 blaadje laurier
200 ml kokosmelk
boemboe:
2 uien
3 tenen knoflook
1 el ketjap manis
sap van een halve citroen
1 el tomatenpuree (optioneel)
1 dessertlepel palmsuiker (of gewone suiker)
2 tl laos (galangawortel)
1 tl djinten (komijnpoeder)
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl paprikapoeder (optioneel)
sambal naar smaak

* Voor een sojavrije versie moet je wel de ketjap zonder soja gebruiken.

Bereiden: (circa anderhalf uur waarvan 1 uur stoven)
Snij de uien en knoflook in blokjes en maak deze samen met de overige ingrediënten van de boemboe zeer fijn. Je kunt hier een staafmixer voor gebruiken of een kleine hakmolen. Doe er eventueel wat arachide- of kokosolie bij om er een gladde pasta van te maken.

Bak ik de olie de kippenvleugeltjes om en om mooi bruin. Voeg dan de boemboe toe en laat deze fruiten tot de geur vrijkomt en de boemboe gaat verkleuren. Voeg nu de kokosmelk en het laurierblaadje toe en laat de kip rustig garen tot het vlees van de botjes valt. Je kunt op het laatst het deksel verwijderen zodat de saus wat inkookt.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.