Vegan appeltaart

Misschien denk je dat je in een veganistische versie van een appeltaart gewoon de boter uit de korst vervangt door margarine en klaar is Kees! Zo simpel is het niet altijd. De stevige margarine waarmee je ook kunt bakken bevat vaak additieven die gemaakt zijn van dierlijke producten en de smeerbare varianten bevatten eigenlijk teveel water.

Een ei in de korst van de appeltaart maakt hem lekker krokant en geeft hem die typische substantie die je verwacht bij appeltaart. Ik heb voor dit taartje gebruik gemaakt van een ei-vervanger. Dit is een mengsel van maïzena, tapiocameel, aardappelmeel en soms kikkererwtenmeel. Het heeft een neutrale smaak en zorgt, samen met wat water, voor de nodige binding in je bakproducten. Je kunt het kopen bij de supermarkt of biologische winkel.

Dit taartje is gemaakt in een springvorm met een doorsnee van 15 centimeter. Lees dit artikel voor een tabel om het recept aan te passen naar een grotere of kleinere versie.

Ingrediënten:
100 gr bloem
50 gr pecannoten
100 gr kokosolie
1 tl eivervanger (3 gram) ter vervanging van 1 ei
50 gr lichtbruine suiker
2 el water
snufje zout
Vulling:
2 lichtzure appels
1 el dadelsiroop
1 el kaneel

Bereiden: (Circa 30 minuten + 1 uur in de oven)
Maal de pecannoten tot een glad meel in de keukenmachine. Voeg de droge bestanddelen toe (bloem, eivervanger, suiker en zout) en meng dit even door de machine kort te laten draaien. Voeg nu het water en de kokosolie toe. Kokosolie is vloeibaar bij 25 °C en hoger en wordt heel hard onder de 10 °C. Het best kun je dus de olie bij kamertemperatuur verwerken, nog niet helemaal vloeibaar, maar al wel redelijk zacht. Laat de machine draaien tot een samenhangend deeg ontstaat.

Bekleed je ingevette springvorm met een dunne laag deeg, maar hou wat deeg achter om straks over de bovenkant te kruimelen. Zet de springvorm met het deeg ongeveer 10 minuten in de koelkast samen met het overgebleven deeg voor de kruimels. Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schil de appels en snij ze in stukjes. Meng de dadelsiroop en de kaneel door de appels.

Vul de springvorm met de appelvulling en kruimel de rest van het deeg over de bovenkant. Bak de appeltaart gaar in ongeveer 1 uur. Laat de taart goed afkoelen voor je de springvorm verwijdert.

Bewaar deze pin op Pinterest.

5 comments

  1. Heeft de gebruikte eivervanger een naam of merk? En hoe verhoudt de eivervanger zich tot een echt ei?

    • Er zijn verschillende merken. Ik gebruikte het merk ‘Orgran No Egg’. En ja, je hebt gelijk, dat zal ik er nog bijzetten in het recept.De gebruikte hoeveelheid vervangt 1 ei.

      • Bedankt voor de snelle reactie. Ik ga er binnenkort mee aan de slag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.