Pudim flan – Portugese custard pudding met karamelsaus

Zo gauw je in Nederland de grens met België overgaat, vind je de pudding die in heel West-Europa populair is. De flan karamel, een custard pudding met heldere karamelsaus. Niet typisch Portugees dus, hoewel je soms wel kleine verschillen in de ingrediënten tegenkomt in de verschillende landen. Ik heb het recept genomen dat mijn schoonmoeder ooit in haar speciale flan keteltje bewaarde. Deze aluminium tulbandvorm heeft een deksel en zij bond er ooit touwtjes aan om hem makkelijk uit de pan te kunnen tillen. Voor jouw gemak zet ik hier even een linkje zodat je kunt zien hoe deze vorm eruitziet en waar je hem zou kunnen bestellen.

De flan wordt gemaakt met een lekkere laag heldere karamelsaus. Deze gaat al direct in de vorm. Ik maak hem altijd apart, je vindt de ingrediënten voor de karamelsaus dan ook niet in de onderstaande beschrijving. Klik hier voor het recept van de heldere karamelsaus met kookvideo

Ingrediënten: voor puddingvorm van 1,2 liter
8 eieren
350 gr suiker
700 ml warme melk
heldere karamelsaus

Bereiden: (circa 15 minuten + 1 uur oven en minimaal 2 uur afkoelen)
o Bedek de wanden van de vorm met de karamelsaus;
o Mix de eieren met de suiker tot een gladde massa;
o Giet er de warme melk bij;
o Mix tot alle suiker is opgelost;
o Giet het mengsel in de vorm;
o Zet de deksel op de flanvorm en plaats de vorm in een pan heet water;

o Je kunt de pan nu een uur in de oven plaatsen op 200 °C
o Of de afgesloten pan op een zacht vuurtje laten koken

o Laat de pudding afkoelen in de het waterbad en stort hem dan op een mooie schaal.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.