Caril de frango – Portugese kip kerrie

Uit de Indo-Portugese keuken komt deze smakelijke schotel. De meeste Nederlandse kip kerrie gerechten worden bereidt met bouillon en kookroom of crème fraîche. In Portugal is het gebruik van kokosmelk veel algemener in de kerriesaus. Door de blokjes kipfilet te mengen met de specerijen en de bloem krijgen ze bij het bakken een mooi bruin kleurtje.

Liever een kerrie met garnalen of gamba’s? Kijk dan naar dit recept.

Ingrediënten:
350 gr kipfilet
1 el bloem
2 el kerriepoeder
snufje komijn
snufje kaneel
snufje gemberpoeder
scheutje olijfolie
1 el boter
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
200 ml kokosmelk
100 ml witte wijn
½ blokje kippenbouillon

Naar keuze wat ananas, friszure appel, doperwtjes of boontjes en koriander

Bereiden: (Circa 30 minuten)
o Snij de kip in blokjes;
o Meng de blokjes met de specerijen en de bloem;
o Snipper de ui en de knoflook;
o Verwarm de boter in de koekenpan of wok met een beetje olie;
o Smoor hierin de ui met de knoflook tot de ui glazig wordt;
o Voeg nu de kip toe;
o Bak de kip bruin op een middelhoog vuur.

o Blus af met de wijn;
o Voeg de kokosmelk en het halve bouillonblokje toe;
o Draai het vuur laag en laat de kipblokjes gaar worden in ongeveer 5 minuten.

o Je kunt er nu voor kiezen om de groenten of het fruit toe aan de kerrie toe te voegen.
o Serveer met geurige basmati rijst.

Bewaar deze pin op Pinterest.

4 comments

  1. Hallo Liz, waarom maak je bij deze arroz niet eerst de refogado en bij de garnalen wel? Is de smaak dan heel anders, of heeft het een andere reden? Overigens wordt in beide gevallen de caril apart van de rijst geserveerd.

    • Ha Betty, volgens mij begin in beide gerechten met het smoren van de ui en de knoflook. De kip moet eerder dan de garnalen in de pan, omdat de kip nog moet garen en garnalen, als ze te lang bakken, taai worden.

      • Klopt, alleen bij het kipgerecht staat scheutje olie en boter en bij de garnalen de refogado…. Ik dacht dat het dan anders smaakte…. zal wel, want een bak olijfolie is toch anders dan een scheutje hahahaha

      • Ah, nu snap ik wat je bedoelt. Je kunt een refogado maken (gesmoorde ui, knoflook, soms laurier en soms tomaat) met alleen olie, olie en boter, alleen boter of bijvoorbeeld varkensreuzel (banha). De smaak zal zeker wel iets verschillend zijn, maar verder is het een beetje een keus van de cozinheira (de kokkin) 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.