Mini Appeltaartje (met omrekentabel)

Mini appeltaart met een doorsnee van slechts 12 cm.

Af en toe heb ik heel veel zin in zo’n ouderwets lekkere Hollandse appeltaart. Lekker van goudrenetten met rozijnen en een knapperig korstje. Als ik zeg: “zin in appeltaart”, bedoel ik een stukje, gewoon één stukje en niet een hele week appeltaart. Gelukkig heb ik mini bakvormen, de kleinste is zelfs maar 10 cm in doorsnee. Daar bak ik een ienieminie taartje mee, net genoeg voor ons samen op een zondagmorgen. Mijn andere minivormpje is 12 cm, daar haal ik 4 kleine puntjes uit. Google loopt over van de recepten voor appeltaart, maar nooit voor een bakvormpje van mijn formaat. Op de site van Rutger van den Broek, de bakwinnaar van ‘Heel Holland Bakt’ uit 2013 staat een handige omrekentabel die helaas niet kleiner gaat dan 15 cm. Dus hierbij mijn eigen omrekentabel. Neem de bakvorm uit het recept en zoek dat op in de linker kolom. Kijk vervolgens naar de maat van jouw bakvorm en zoek die op in de bovenste rij. Op het kruispunt van de twee vind je de factor waarmee je de hoeveelheden uit je recept moet vermenigvuldigen.

Voorbeeld:
In het kookboek van de ‘Recepten huishoudschool Laan van Meerdervoort ’s-Gravenhage’ uit 1934 staat een recept voor appeltaart geschikt voor een bakvorm met een middellijn van 20 cm. De bakvorm die ik ga gebruiken is 12 cm. Ik vind dan de factor 0,36. Ik moet dus de ingrediënten voor het deeg uit het kookboek vermenigvuldigen met 0,36.

150 gr bloem wordt 150×0,36= 54 gr bloem
100 gr boter wordt 100×0,36= 36 gr boter
60 gr basterdsuiker wordt 60×0.36= 21,6 dus afgerond 22 gr basterdsuiker
½ ei …. In kookboeken wordt vaak uitgegaan van medium-size eieren die gemiddeld 55 gram wegen zonder schaal. Een half ei is dan zo’n 28 gram ei.
28 gram ei wordt 28×0,36= 10 gram ei

Nog een voorbeeld. In het ‘Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool‘ van mej. C.J Wannée uit 1910 staat een recept voor appeltaart geschikt voor een vorm van 24 cm doorsnee. Kijk ik in de tabel voor mijn 12 cm bakvormpje dan vind ik de factor 0,25.

300 gr bloem wordt 300×0,25= 75 gram bloem
200 gr boter wordt 200 x0,25= 50 gram boter
100 gr basterdsuiker wordt 100 x0,25= 25 gram basterdsuiker
1 ei=55 gr ei wordt 55 x0,25= 14 gram ei

Hiermee is tevens aangetoond dat ze in Den Haag tijdens de crisisjaren wat zuiniger waren dan zo’n 25 jaar eerder in Amsterdam. Overigens geldt voor zandtaartdeeg, zoals dit type deeg heet, dat door toevoeging van water of eiwit het deeg vaster, knapperiger en minder zanderig wordt en door het toevoegen van meer dooier of hele eieren wordt het deeg minder bros.

Voor de volledigheid volgt nog mijn recept voor de vulling: Ik gebruikte 1 goudreinet, een handje rozijnen, snufje kaneel en geen extra suiker en een beetje amandelspijs.

Bereiden: (1 uur en 45 minuten, waarvan 1 uur in de oven) 
Kneed alle ingrediënten voor het deeg snel dooreen tot een samenhangend deeg en leg dit een half uur te rusten in de koelkast.

Schil de appel en snij hem in kleine stukjes en bestrooi met wat kaneel. Week de rozijnen in wat kokend water. Maak de amandelspijs aan met wat van het overgebleven eimengsel.

Verwarm de oven voor tot circa 180 °C. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol daarom het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve cm dik.

Beboter je springvorm en bekleed hem vervolgens met het deeg. Zorg dat de gaatjes zijn gedicht. Bekleed de bodem van de vorm met wat amandelspijs zodat de bodem knapperig wordt. Vul de vorm met het appel-rozijnen mengsel.

Maak van het overgebleven deeg dunne reepjes en leg deze als een ruitje over de taart. Penseel wat geklopt ei over de bovenzijde en bak in ongeveer een uur gaar in het midden van de oven.

Bewaar deze pin op Pinterest.

9 comments

 1. Hi, ideaal die tabel. Ik had eerlijk gezegd die tabel van Rutger al eens gezien. Totaal niet aan gedacht om die erbij te pakken. Ik heb vandaag een set bakvormen binnen gekregen waarvan de kleinste ook 10 cm is, de middelste 15 en de grootste 20. Voor de 10 en 15 cm vormen zocht ik recepten maar met zo’n tabel maakt het niet uit welke ik neem. Ik ga je post bewaren! Dank je voor het delen.

  Groeten, Tessa

   • Haha, dank je maar ik heb ‘m al gepind. Ideaal vind ik dat. Het enige is wel dat je van elk ingrediënt het gewicht moet weten. Dus als er bijv. een x aantal gelatineblaadjes staat. Of die eieren inderdaad, wat je al noemde. Wat doe jij als er al een heel klein beetje bakpoeder ofzo in moet? Dat is al vaak niet veel.

   • Ik schat een beetje. Als ik van 20 cm naar 12 ga is dat ongeveer 1/3 dus staat er 1 theelepel bakpoeder dan wordt dat 1/3 theelepel en 4 blaadjes gelatine worden er dan 1 en 1/3.

  • Ha Evelien, de baktijden blijven wel zo ongeveer gelijk. Misschien als je van een mega grote springvorm ineens een 11 cm vorm gaat gebruiken dat je taartje eerder klaar is. Een oogje houden op de oven kan in dat geval geen kwaad 🙂

 2. Ik ben heel blij met de duidelijke uitleg voor het omrekenen. Heb ik nog een vraagje over het leuke appeltaartje. Kan je het spijs zonder probleem weglaten?

  • Ja hoor, je kunt de spijs zonder probleem weglaten. Veel succes met je taartje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.