Bifana no pão – Portugees broodje varkensvlees

Dun lapje varkensvlees op een broodje met twee schijfjes tomaat - een gezonde lunch.

Deze dunne lapjes gemarineerd varkensvlees die kort worden gebakken en met hun jus worden geserveerd is van oudsher een populaire snack in restaurantjes, cafés en taveernes. De bifana is in Portugal wat de hamburger is in America.

Het vlees dat wordt gebruikt is enigszins doorregen, het heeft een randje vet. De Nederlandse schnitzel is eigenlijk een beetje te mager voor dit doel, maar kan zeker worden gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om je varkenslapje te laten snijden zoals in Nederland de schnitzel is gesneden, zoals hier op de foto. Maar je kunt ze ook veel dunner krijgen, bijna zo dun als de lapjes döner lapjes van de shoarmazaak. Die laatste zijn natuurlijk veel sneller gaar, ze hoeven maar even om en om in de pan voor je het marinadevocht toevoegt.

Ingrediënten:
2 dunne varkenslapjes
2 tenen knoflook
1 blaadje laurier
1 el olijfolie
100 ml witte wijn
1 el paprikapoeder
snufje zout en peper
olijfolie en wat boter om in te bakken
2 broodjes

Bereiden: (15 minuten + 1 uurtje marineren)
Snij de knoflook in schijfjes, of plet ze met een koksmes plat voor een meer rustiek effect. Maak een marinade van de wijn met de knoflook, de laurier, de olijfolie, de paprikapoeder zout en peper. Laat hier de varkenslapjes in marineren gedurende minstens 1 uur.

Haal het vlees uit de marinade en zeef deze. Bewaar het marinadevocht. Smelt de boter in een koekenpan en voeg hier de olijfolie aan toe. Als dit heet is voeg er dan de knoflook en de laurier uit de marinade aan toe. Roer even goed door en voeg dan het vlees toe. Bak de bifana aan twee kanten en voeg dan (een deel van) het marinadevocht toe. Laat nog even goed heet worden.

Serveer de bifana op een broodje of direct op het bord en giet er de saus overheen.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply