Arroz de frango à portuguesa – Rijst met kip in Portugese stijl (met KOOK-video)

Een eenvoudige maar heel smakelijke Portugese eenpansmaaltijd van rijst met kip en doperwtjes.

Dit recept hoort bij de eerste les van de kookcursus ‘de C van Cozinha’. In deze gratis online kookles over de Portugese keuken wordt de refogado, het smoren van ui en knoflook in olijfolie, uitgebreid behandeld.

In de Portugese keuken zijn veel rijstgerechten. Zo heb je arroz de pato (rijst met eend), arroz de bacalhau (rijst met zoute vis) of arroz de marisco (rijst met zeevruchten). Dit recept is voor een eenvoudige Portugese eenpansmaaltijd met kip.

Ik gebruik in dit recept gewone droogkokende rijst, bijvoorbeeld basmati-rijst. Wij zijn geen grote eters en samen is voor ons 1 kopje rijst (125 gr) voldoende. Wil je iets meer, zorg dan altijd voor een verhouding 1 deel rijst : 2 à 2½ deel bouillon. De rijst wordt aan de refogado en kip toegevoegd en blijft in dit gerecht dus vochtig.

Naast kip gaat er ook bacon en chouriço in dit gerecht. Je kunt er voor kiezen om alleen bacon of alleen chouriço te gebruiken. Neem chouriço corrente, de licht gerookte worstjes die als een lange streng te koop worden aangeboden. Deze worstjes van varkensvlees worden bereid met massa de pimentão (Portugese paprikasaus), colorau (een soort paprikapoeder), piri-piri, kruidnagel, knoflook en rode wijn. Ze geven pit aan je gerecht. Haal wel het vel van de worst voor je deze in blokjes snijdt.

Ingrediënten:
250 gr kipfilet in blokjes
½ ui
2 teentjes knoflook
1 blaadje laurier
50 gr bacon
100 gr chouriço corrente
4 el olijfolie
250 ml kippenbouillon
125 gr witte rijst
1 dl witte wijn
kopje diepvrieserwtjes
zout naar smaak

Bereiden: (Circa 30 minuten)
Snij de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Snij de ui in kleine stukjes en snipper de knoflook fijn.
Snij de bacon in kleine stukjes en haal het vel van de chouriço. Snij de worst ook in kleine blokjes van ongeveer ½ x ½ cm.
Gebruik eigengemaakte kippenbouillon, of maak bouillon van een bouillonblokje.
Was de rijst, in een zeef, onder koud stromend water.

Doe de olie in een wok of hapjespan. Je kunt ook een gewone brede pan gebruiken, maar zorg ervoor dat deze een dikke bodem heeft. Doe er direct de ui en de knoflook bij en roer even goed door en voeg het laurierblad toe. Laat de refogado garen tot de ui wat glazig wordt.
Voeg dan de bacon en de chouriço toe, en na een paar minuten ook de kipblokjes. Laat dit een minuut of 4 bakken. Blus daarna af met de witte wijn en stoof de kip gaar met het deksel op de pan gedurende 5 minuten.

Giet de kippenbouillon bij het gerecht en doe er ook de gewassen rijst bij. Roer het gerecht goed om. Zodra de bouillon kookt mag het vuur heel laag en kook je in ongeveer 10 minuten de rijst gaar. Roer er tot slot de bevroren erwtjes door en verwijder het laurierblaadje. Warm het gerecht goed zodat de erwtjes ontdooien en warm worden, maar wel knapperig blijven. Proef of het gerecht zout genoeg is naar je smaak en klaar is kees!

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.