Rode bietjes zoals thuis

Heerlijk zoet-zure rode bietjes met zilveruitjes, augurk en pickles. Lekker met een puree van zoete aardappel en een balletje gehakt.

Op de een of andere manier hebben krootjes niet meegelift in de populariteit van groenten. Een beetje een vergeten groente is het geworden. Wellicht komt dit omdat je ze niet lekker snel kunt wokken maar zeker een uur moet koken. Of is het omdat bietjes toch wel een specifieke lichtzure smaak hebben? En dan niet te vergeten die KLEUR!!! Als je bietjes hebt gekookt moet je oppassen dat niet al je plastic schaaltjes roze zijn geworden en dat je handen er uit zien alsof je een vreselijk eczeem hebt opgelopen. Een klein scheurtje in een overigens nog mooi wit bord, wordt opeens een fel rode ader.. ach die krootjes.

Ik heb ze gekookt en gepeld gekocht. Doe je dat niet, laat ze dan rustig een uur koken tot ze zacht zijn geworden en haal daarna, als de bietjes zijn afgekoeld, het vel eraf. Het recept komt uit de oude doos, zo aten we ze vroeger thuis. Overigens niet met spek maar met een balletje gehakt en een puree van zoete aardappel. Heerlijk!

Ingrediënten:
250 gr rode bieten voorgekookt en ontveld
½ el suiker
2 el zilveruitjes (en/of fijn gesneden augurk en/of pickles)
1 el azijn uit de pot zilveruitjes
snufje gemalen kruidnagel
snufje zout en peper
1 dessertlepel aardappelmeel

Bereiden: (circa 20 minuten)
Snij de bietjes in dunne plakken, bijvoorbeeld met behulp van een mandoline. Doe in een pannetje een beetje water, voeg daaraan de suiker toe samen met de kruidnagel. Breng dit aan de kook en voeg dan de schijfjes biet toe. Laat alles goed doorwarmen.

Voeg nu de zilveruitjes toe. En breng het sapje op smaak met de azijn uit de pot. De smaak mag niet zoet zijn, maar zoet-zuur.

Los het aardappelmeel op in een beetje koud water. Roer dit door het gerecht en laat het even koken zodat het bindt. Direct serveren.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.