Baba de camelo – Portugese karamelvla

Op zich een heerlijk, eenvoudig en een beetje zoet toetje dat wel iets wegheeft van onze karamelvla. Tot je de naam gaat vertalen dan. Baba is kwijl, maar dan meer in de zin van kwijlen omdat je iets zo lekker vindt. En camelo is kameel. Dus de kameel kwijlt ervan. Blijft een beetje een dubieuze naam. Maar goed, leg maar eens aan een buitenlander uit dat watergruwel lekker is of dat balkenbrij niet wordt gemaakt van hout.

In het toetje worden rauwe eieren verwerkt. Gewoon een weetje voor wie geen rauwe eieren wil of mag eten. Portugezen zijn dol op toetjes. In veel originele recepten worden dan ook hoeveelheden gebruikt waarmee je hele volksstammen van een dessert kunt voorzien.

De basis van baba de camelo is gekookte gecondenseerde melk. Deze gekookte gecondenseerde melk heet ook wel dulce de leche. Deze wikiHow pagina geeft met duidelijke plaatjes aan hoe je dit kunt maken. Ik koos voor de kant en klare versie die tegenwoordig ook wordt verkocht. In België vind je het, net als hier in Portugal, gewoon in de supermarkt. In Nederland heb ik het nog niet gezien, maar zou je het online kunnen bestellen.

Ingrediënten: (4 toetjes)
½ blikje GEKOOKTE gecondenseerde melk (ongeveer 185 – 200 gr)
3 middelgrote eieren

Bereiden: (15 minuten)
o Scheid de eieren zorgvuldig zodat er geen eigeel bij het eiwit komt;
o Klop de gekookte gecondenseerde melk los met het eigeel;
o Klop in een schone, vetvrije kom het eiwit tot het in stijve pieken staat;
o Schep voorzichtig het eiwit door de vla.

Serveer in een grote schaal of in aparte bakjes. Desgewenst kun je de bovenkant nog decoreren met geroosterde stukjes amandel of verkruimelde mariakaakjes. Wij zijn niet zo van stukjes in de mousse dus heb ik het hier weggelaten.

Laat de mousse opstijven in de koelkast gedurende minimaal 2 uur.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.