Sweet Chilli Sauce – Zoet-zure chilisaus van sambal

Met sweet-chili sauce weet je nooit wat je in huis haalt. De ene keer brand je af, de ander keer is het meer zoet dan pittig en in de meeste sauzen zitten ook gemodificeerde ingrediënten van onduidelijke herkomst met E-nummers die ik niet ken. Liever maak ik hem zelf, dan weet ik wat ik eet. Deze saus is erg geslaagd, al zeg ik het zelf. Ik bind de saus met aardappelzetmeel want dan blijft hij helder, maar het kan ook met maïzena.

Je kunt verse pepers gebruiken voor de saus. Ik heb altijd een flinke pot sambal in de koelkast dus gebruik ik voor het gemak deze sambal in plaats van verse pepers.

Ingrediënten:
25 gr sambal oelek
1 teen knoflook
5 ml gembersiroop
25 ml appelazijn
25 ml maple syrup of kitchen syrup
75 ml water
1 tl aardappelzetmeel of maïzena

Bereiden: (Circa 10 minuten + afkoelen)
o Rasp de teen knoflook fijn of pers hem met deze handige knoflookpers;
o Giet water, azijn, stroop en gembersiroop in een steelpannetje;
o Doe er de geraspte knoflook bij en laat 2 minuten koken tot de knoflook gaar is;
o Roer er de sambal door en breng aan de kook;
o Los het aardappelzetmeel of de maïzena op en een beetje water;
o Giet dit bij de saus en laat even doorkoken.

Giet de saus in een schoon potje of flesje. Door meer aardappelzetmeel of maïzena te gebruiken kun je de saus ook dikker maken. Met aardappelzetmeel blijft de saus helder, met maïzena wordt hij enigszins troebel.

Bewaar deze pin op Pinterest.

4 comments

    • Ik zou bijna zeggen onbeperkt houdbaar in de koelkast, maar na een maand of zo zou hij toch wel op moeten zijn. Ik denk niet dat hij direct bederft maar hij zou wel iets kunnen indrogen, waardoor hij toch minder lekker oogt.

  1. Eenvoudig en lekker te maken en niet zo vreselijk zoet. Voor wat variatie deed ik er nog wat aziatische kruiderij bij. Bedankt voor het recept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.