Croquetes de carne – Stevige Portugese rundvleeskroket met chouriço

Mijn eerste ervaring met een Portugese vleeskroket vond plaats bij familie van mijn lief. We waren uitgenodigd voor een kop koffie. Ik kwam vers uit Nederland en was tamelijk onwennig. De koffie en thee werd geserveerd in de eetkamer waar aan het hoofd van de tafel een luidruchtige tv door iedereen werd genegeerd. We pasten met zijn vieren precies tussen de tafel en de kasten die aan de wanden stonden. Naast koffie, thee, koekjes, broodjes en snoepjes werden er ook kroketten op tafel gezet. WAUW! Dat is een onverwacht genoegen, dacht ik. Tot ik er een hap van nam. Koud en stevig in plaats van warm en romig. Koud vind ik de Portugese kroket nog steeds niet echt een genoegen, maar warm ben ik ze ook heel lekker gaan vinden.

Ingrediënten: (10 stuks)
175 gr rundergehakt
30 + 10 gr boter
1 teen knoflook
50 gr gehakte chouriço corrente
1 klein laurierblaadje
1 el gehakte peterselie
100 ml melk
½ kleine ui
40 gr bloem
beetje citroensap
zout, peper en nootmuskaat
1 losgeklopt ei
paneermeel

Bereiden: (30 minuten + 1 nacht afkoelen + 15 minuten + frituren)
o Hak de knoflook, ui en chouriço fijn
o Verwarm 10 gr boter in een koekenpan;
o Bak hierin de chouriço met de knoflook en het laurierblaadje;
o Voeg na 5 minuten het gehakt toe;
o Breng op smaak met zout en peper;
o Zorg dat het gehakt mooi rul gebakken wordt;
o Roer er de peterselie door;
o Verwijder het laurierblaadje;
o Zet het vuur uit.

o Smelt de 30 gr boter in een pan;
o Voeg de gesnipperde ui toe;
o Smoor de ui tot ze glazig is geworden;
o Voeg dan ineens alle bloem toe;
o Roer goed door en laat de bloem 2 minuten garen;
o Voeg onder goed roeren, beetje bij beetje de melk toe;
o Breng ook deze roux op smaak met zout, peper en nootmuskaat;
o Voeg ook wat citroensap toe.

o Voeg nu het vleesmengsel toe aan de roux;
o Roer goed door tot het mengsel los komt van de wand;
o Laat dit mengsel volledig afkoelen in de koelkast.

o Vorm kroketjes van de koude massa;
o Haal de kroketjes door het losgeklopte ei;
o Laat goed uitlekken;
o Rol vervolgens door het paneermeel;

o Frituur in frituurvet van 180 °C

Bewaar deze pin op Pinterest.

4 comments

  1. Bom dia. Ik kan niet wachten om het recept uit te gaan proberen. Maar eerst een vraag: wat is precies Chouriço corrente? Ik kan het natuurlijk wel online opzoeken maar ben gewoon benieuwd naar de mening van een “insider’`

    • chouriço corrente is de verse chouriço, dus niet de droge worst. Ik heb er een linkje bijgezet naar de Portugese winkel in Nederland waar dit te koop is. Daar kun je ook een afbeelding zien van de worst.

  2. Bedankt voor de snelle reactie. Helaas zal het er voorlopig niet van komen om ze te maken. Marqasa is net gestopt met versturen per post en hier in de binnenlanden van Drenthe zal de chouriço corrente niet makkelijk te vinden zijn. Voorlopig moeten de croquetes dus nog even op de to do list blijven staan.

    • Neem dan gewoon een ander pittig worstje. Ik zou denken aan merquez of verse chorizo (Spaans) van bijvoorbeeld de AH. Is waarschijnlijk niet hetzelfde, maar vast ook heel lekker voor de komende feestdagen. Succes!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.