English Pie van broccoli met gehakt, feta en champignons

Deze week mocht ik een recept kiezen van Martines blog Duizend en 1 dag. Boordevol heerlijkheden en leuke reisverslagen. Ik koos voor haar hartige taart met broccoli en gehakt. De foto alleen al liet me het water door de mond lopen.

Nu nog mijn eigen draai eraan geven. Ik besloot er een echte fusion dish van te maken. De hartige taart, die wij ook als quiche uit Frankrijk kennen, heeft tamelijk veel ei om de vulling te binden. In plaats van een quiche, maakte ik er een, van oorsprong Engelse, pie van. De vulling zonder ei in een ovenschaal en dan alleen een dakje van bladerdeeg.

De kaas verving ik door feta dan krijgt het ook nog een Grieks tintje en voor de kruiden liet ik mij door mezelf verrassen. Gewoon een greep in de kruidenkast en zien waar ik mee in mijn handen stond. De eerste greep leverde kip piri piri kruiden op, die heb ik toch maar terug gezet, maar de tweede poging leverde mijn recent gemaakte Ćevapčići kruidenmix op.
Deze smaakvolle Oost-Europese kruiden bleken een geweldige aanvulling.

De bouillon die in de pie wordt gebruikt heb ik gemaakt van 125 gr ingevroren gehaktjus aangelengd met 125 gr water.

Ingrediënten:
300 gr broccoli
200 gr champignons
200 gr gehakt
100 gr feta
1 uitje
2 teentjes knoflook
25 boter, 25 bloem en 250 ml bouillon
1 ei
1 rond vel bladerdeeg
1 volle theelepel Ćevapčići kruidenmix
2 blaadjes laurier

Bereiden: (Circa 30 minuten + 30 minuten oventijd)
o Verwarm de oven voor op 200 °C
o Snij de broccoli fijn;
o Snipper de ui en de knoflook;
o Snij de feta in kleine blokjes;
o Snij de champignons in plakjes.

o Bak het gehakt rul in een droge koekenpan;
o Smelt er de boter bij;
o Voeg ui, knoflook, broccoli en champignons toe;
o Bak alles tot de champignons hun vocht gaan verliezen en de ui zacht is;
o Strooi er de kruidenmix over;
o Roer de bloem door het mengsel;
o Laat de bloem even garen;
o Bind met de bouillon;
o Laat 5 minuutjes zachtjes sudderen.
o Breng verder op smaak met zout en peper;
o Roer van het vuur de feta erdoor.

o Vul een ronde ovenschaal met dit mengsel;
o Zorg ervoor dat er geen vocht boven de groenten en gehakt uitkomt;
o Schep anders wat vocht eruit;
o Dek de ovenschaal af met bladerdeeg;
o Snij het deksel op maat;
o Leg de overgebleven stukjes er dakpansgewijs op;
o Maak in het midden een schoorsteentje zodat de stoom kan ontsnappen;

o Klop 1 ei los en bestrijk hiermee de bovenzijde;
o Bak in een oven van 200 °C gedurende 20 tot 30 minuten.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.